Ruokatrendien seuraaminen leipomoissa kannattaa

Leipomoalan trendeistä puhuttaessa on yksi sana, joka kiteyttää alleen monta muuta merkityksellistä asiaa: ”Vastuullisuus”. Vastuullisuus on pysyvä elementti leipomon toiminnassa ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti myös kuluttajan silmissä.

Kuluttajat janoavat kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä valintojen ja ostosten helppoutta. Ruoka toimii nykyään myös yksilöllisen ja sosiaalisen identiteetin jatkeena. Digitaalisuus on kaulinut leipomoalalle kansainväliset trendit kaikkien näytöille, jolloin sosiaalisen median merkitys ostopäätöstä tehdessä kasvaa.

Leipomoiden TOP 5 ruokatrendit

  1. Vastuullisuus: viesti selkeästi ja läpinäkyvästi valinnoistasi
  2. Helppous: ajattele brändisi auttavan kuluttajaa valinnoissaan
  3. Kokonaisvaltainen hyvinvointi: ymmärrys laajenee koko ajan
  4. Merkityksellisyys: yksilölliset ruokaelämykset osana identiteettiä
  5. Digitaalisuus: aktiivinen ja säännöllinen vuorovaikutus

Kuvat: Shutterstock

Mitä on vastuullisuus leipomoalalla?

Vastuullisuutta on välillä vaikea hahmottaa, koska se pitää sisällään aimo joukon tärkeitä valintoja maaperän terveydestä aina toimintamallien kehittämiseen ja ympäristön monimuotoisuuden tukemiseen. Vastuullisuutta on esimerkiksi paikallisen raaka-aineen hyödyntäminen valmistuksessa ja läpinäkyvien tuotemerkkien ja toimitusketjujen suosiminen. Kiertotalousajattelun mukaisesti uusiokäytettyjen elintarvikkeiden ja ruokavälineiden käyttäminen sekä puhtaan ruoan edistäminen on myös vastuullista toimintaa. Teot vastuullisuuden puolesta voivat olla vaikutuksiltaan niin pieniä kuin suuriakin, mutta niillä kaikilla on merkitystä!

Lyhyet toimitusketjut ovat luontomme kantokyvylle oleellisia ja kotimaisten raaka-aineiden suosiminen koetaan merkittäväksi. Kaikki Valion tuotteet syntyvät Suomessa ja lisäksi kuluttajat kokevat Valion brändin maan vastuullisimmaksi.

Leipomoiden kannattaa viestiä arvoketjunsa vastuullisuudesta. Jalostamattoman ja ympäristöystävällisen ruoan puolesta puhuminen tuo kilpailuedun yritykselle. Artesaanin tai käsintehdyn tuotteen hinnan ymmärtää, kun viestii omista arvovalinnoistaan. Tietoinen kuluttaja käsittää tällöin paremmin, mistä tuotteen hinta koostuu ja mitä valintoja leipomo on tehnyt. Hyvien tarinoiden kautta kuluttaja muistaa paremmin tuotteet. Hyvien vastuullisuusvalintojen kautta luodaan luottamusta ja läpinäkyvyys tukee tätä valintaa.

Helppoa ja nopeaa

Kun ajat ovat haastavat – kuten nyt voidaan sanoa olevan – hakee kuluttaja turvan tunnetta. Hän haluaa saada elämyksiä, mutta niin että saa rahoilleen vastinetta. Helppous ja nopeus näkyy kaikessa. Leipomossa halutaan luoda helpot ja suoraviivaiset prosessit, mutta myös kuluttaja haluaa helppoa ja vaivatonta ruokailua. Välipalojen suosio nousee jatkuvasti, joka saattaa vaikuttaa myös siihen, että ruokailun rajatkin muuttuvat. Ihmiset syövät yksin ja yhdessä, nopeasti välipaloja suosien. Kasvipohjaisuus koetaan merkittävänä etuna ja useammat kuluttajat pitävätkin itseään jo fleksaajina.

Vinkki: Kannattaa viestiä selkeästi tuotteen tärkeimmistä eduista, vaikka ravintopitoisuuteen liittyen, niin saat edistettyä asiakkaasi ostopäätöstä.

Hyvinvointi tärkeänä osana

Kokonaisvaltainen henkinen ja fyysinen terveys ja hyvinvointi koetaan tärkeäksi. Kuluttaja toivoo konkreettisia ja ymmärrettäviä hyötyjä terveyteensä liittyen. Suoliston toiminta nähdään hyvinvoinnin alkulähteenä ja kaikki hapanmaitotuotteet ja fermentoidut tuotteet kiinnostavat. Piimää voidaan käyttää leipomoissa leivästä leivoksiin. Juuritaikinoiden suosio on vakiintunut ja juurituotteet säilyvät pidempään.

Yksilöllisillä ruokaelämyksillä merkityksellisyyttä

Yksilöllisyys korostuu edelleen ruokatrendeissä. ”Olet mitä syöt”-ajattelu viestii yksilön arvoja ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta varsinkin nuoremmissa kuluttajissa. Yksilöllisiä ruokaelämyksiä tarjoavat leipomot rakentavat kuluttajalle merkityksellisyyttä. Nyt kuluttajaa puhuttavat vegaaniset leivonnaiset.

Digitaalisuus on kaulinut kaikki näytöille

Digitaalisuus näkyy selkeästi leipomoiden arjessa. Mitä näyttävämpi ja osuvampi nimi leipomotuotteella on, sitä varmemmin siitä tullaan tekemään sosiaaliseen mediaan julkaisuja ja kuluttajat saadaan osallistavaan rooliin brändin vahvistamisessa. Ajankohtaiset ilmiöt ja juhlapäivät kannattaa hyödyntää erikoiserien tuotteistamisessa etenkin verkon kautta. Leipomo saa samalla aimo määrän tärkeää tietoa mikä toimii omalle asiakaskunnalle.

Sosiaalisesta mediasta kannattaa ottaa oppia esimerkiksi seuraamalla, mitä postauksia asiakkaat jakavat eniten ja mihin aikaan asiakaskunta on aktiivisimmillaan. Digitaalisuus ja kuluttajien suositukset takaavat usein ostopäätöksen ennen fyysistä kaupassa käyntiä. Toimivan verkkosivun päälle rakennettu sähköinen tilauspalvelu on mahdollisuus myynnin kasvattamiseen.

Kuva: Shutterstock

Lisää ajankohtaisia aiheita leipomoille

Lisätietoa tuotteista
Vegaanisten leivonnaisten kysyntä on kasvussa
Ajankohtaista
Uusia Aimo jauhomixejä
Sesonkitärpit
Kakkukaupalla ideoita