Globaaleihin ruokatrendeihin vaikuttavat yhä enemmän maailman tapahtumat. Koronapandemia vauhditti digitaalisia ratkaisuja. Mitä seuraavaksi tapahtuu ravintoloissa, kahviloissa ja kaupoissa?
Pandemia muutti tapaamme hankkia ja nauttia ruokaa. Jatkossakin ruoanlaittoon, kaupassa käyntiin ja ravintolaruokailuun kaivataan helppoutta. Toisaalta Ukrainan sota luo uudenlaisia ilmiöitä. Nyt puhutaan paljon kotimaisuuden arvostuksesta ja syödään ruokia, jotka lohduttavat. Valion Globaalit ruokatrendit ja nousevat ruokailmiöt 2022 -raportissa näkyy varmana ainakin se, että ruoka-alan digitalisaatio kiihtyy.
Maailmalla robotteja käytetään ravintoloiden ruokalähetteinä, Suomessakin tätä on testattu. Kaupoissa robotteja kokeillaan ostosten keräilyssä ja kotiinkuljetuksessa.
Robotiikkaan perustuvia ravintoloita ja ruoka-alan start up -yrityksiä ennustetaan syntyvän kiihtyvällä tahdilla. Esimerkiksi Kiinassa robotteja on käytetty tarjoilijoina, baristoina ja wokki-kokkeina. Digitaalisten ratkaisujen voittokulku ravintoloissa jatkuu. Suomessakin lanseeratut automaattiset pizzakioskit ja sovellusravintolat ovat vain alkusoittoa.
Kännyköiden kautta ravintolat, kahvilat, tukut, kaupat ja ruokavinkit kulkevat mukana kaikkialla. Räätälöityjen suositusten hyödyntäminen verkossa yleistyy, ja yhä useampi bongaa tuotteet, ruokapaikkavinkit ja reseptit tulevaisuudessa tekoälyyn pohjautuvien ehdotusten kautta.
Ruokasisällötkään eivät ole enää perinteisiä. TikTokin lanseeraamien reelsien suosio näkyy, ja ravintolat ja muut ruoka-alan toimijat ovat ottaneet lyhyet videot ja livestriimaukset käyttöön.
Kuluttajat haluavat tehdä eettisiä ja hyvinvointia tukevia valintoja. Ruokapaikkojen ja raaka-aineiden vastuullisuus on monille tärkeää.
Funktionaaliset tuotteet, jotka vaikuttavat esimerkiksi mielialaan tai vastustuskykyyn, kiinnostavat. Tässä on ravintoloilla ja kahviloilla paljon miettimistä ja mahdollisuuksia. Samoin siinä, että kasvisruoka kiinnostaa ja kasvipohjaiset tuotteet kehittyvät, mutta toisaalta niiden uutuusarvo haihtuu.
Yhä useampi kuluttaja haluaa luoda tunnesiteitä ruokaan, ja ruoasta tulee entistä vahvemmin osa identiteettiä ja omia arvoja. Siksi ravintoloidenkin kannattaa pohtia profiloitumista ja persoonallisen kokonaisuuden rakentamista.
Lähde: Valio: Globaalit ruokatrendit ja nousevat ruokailmiöt 2022 -raportti
Teksti: Elisa Ojala , Kuvat: iStock
Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä nro. 2/2022.