Nina Metso
Markkinointipäällikkö
Nina pitää huolen Valio Aimo® brändistä ja vie trenditietoutta eteenpäin.
Kestävä kehitys ja ekologisuus ovat nousseet merkittäväksi ruokatrendiksi. Kestävä kehitys on siirtynyt juhlapuheista tekoihin, joilla muutetaan niin yrityksien kuin kuluttajienkin ostokäyttäytymistä.
Toimintamme Valiolla on täysin riippuvaista luonnosta: käyttämällä resursseja viisaasti tuotamme ihmisille puhdasta ruokaa. Jopa yli 90 % ympäristövaikutuksistamme syntyy alkutuotannossa eli maidontuotannossa sekä lisäksi elintarvikkeiden jalostuksessa. Edistämme kiertotaloutta ja parannamme resurssitehokkuutta läpi arvoketjun.
Koska kuluttajat ovat aidosti kiinnostuneita kestävästä kehityksestä ja ekologisuudesta, kannattaa kaikista näihin liittyvistä hankkeista ja valinnoista viestiä selkeästi esimerkiksi ruokalistalla tai yrityksen nettisivuilla.
Ilmastodieetti tarkoittaa, että ruokavalio koostuu ruoasta, jolla on mahdollisimman pieni ympäristövaikutus. Ilmastodieetissä suositaan kasviksia, se on kuitenkin eri asia kuin kasvisruokavalio. Ympäristöystävällisessä ilmastodieetissä valitaan parempaa laatua ja kohtuullisia määriä. Ruokavaliossa suositaan kotimaisia raaka-aineita, lähiruokaa ja luomua.
tarkoittaa pieniä ja suuria tekoja ilmaston hyväksi:
Ruokahävikin torjunta on paitsi merkittävä ympäristöteko, mutta tuo myös säätöjä, kun raaka-aineet hyödynnetään tehokkaammin. Yllä oleva piirakka kaikilla mausteilla on todellinen hävikkiherkku, johon voi hyödyntää vaikka lounassalaatin ylijäämän. Katso resepti.
Raaka-ainehävikin vähentäminen on mahdollista toteuttaa aina alkutuotannosta jatkojalostukseen kuin kuluttajan omassa arjessa. Ruoan oikea säilytys, sopivat annoskoot, tähteiden hyödyntäminen ja valmistushävikin vähentäminen auttavat pitämään kustannushävikin pienenä myös suurkeittiöissä. Lue Valio Koekeittiön Tuomaksen hävikkivinkit suurkeittiöille.
Mitä lähempänä raaka-aine tuotetaan, sitä pienemmät ovat kuljetuksesta syntyvät päästöt. Kotimaisten raaka-aineiden valitseminen on ympäristöteko ja luomutuote vielä tästä ympäristöystävällisempi valinta. Valio Luomu™ tuoteperhe kasvaakin joka vuosi uusilla tuotteilla. Tutustu luomumpaan valikoimaamme.
Vuonna 2015 lanseerasimme 100 % kasvipohjaiset pakkaukset. Tämä on yksi vastuullisuuteemme kärkihankkeista. Purkin nestetiiviissä muovikalvossa käytetään raaka-aineena öljyn sijaan bioetanolia. Vuoden 2018 aikana lähes kaikki harjakattoiset maito-, piimä-, kerma- ja jogurttipakkaukset ovat täysin uusiutuvia. korkin voi kierrättää joko muovijätteeseen tai kartonkitölkin mukana. Pakkauksen hiilijalanjälki verrattuna samanlaiseen fossiilisista raaka-aineista valmistettuun pakkaukseen on 58 prosenttia pienempi.
Seuraavana tavoitteena on luopua läpivärjätystä mustasta muovista, joka on hankalin muovi kierrättää.
Maanviljelijät ovat tärkeä osa ilmastoratkaisua, sillä peltoihin voidaan sitoa merkittävä määrä hiiltä. Keväällä 2019 aloimme kouluttaa Valion maidontuottajista hiiliviljelijöitä yhdessä ympäristösäätiö Baltic Sea Action Groupin kanssa. Koulutamme vuosina 2019-2020 ensimmäiset 200 vapaaehtoista tilaa. Tavoitteena on kouluttaa kaikki valiolaiset tilat hiiliviljelijöiksi vuoteen 2035 mennessä. Hiiliviljelyssä viljelykierto, nurmen runsas lajikirjo ja pellon pitäminen kasvipeitteisenä läpi vuoden ovat helppoja tapoja sitoa hiiltä maahan. Samalla peltojen tuottavuus ja tilan kannattavuus paranevat.
Valion maitotiloilla jokaisella lehmällä on oma nimi. Valiolaisella maitotilalla on keskimäärin 40 lehmää. Maitotilayrittäjät kasvattavat lehmät itse ja tuntevat ne vasikasta asti.
Huolehdimme maitotilayrittäjien hyvinvoinnista ja kehitämme heidän osaamistaan. Valion alkutuotantopalvelut esimerkiksi maidon laatuun, eläinten hyvinvointiin ja tilan kehittämiseen liittyen ovat yrittäjille maksuttomia.
Tutustu myös kestävään maidontuotantoon täällä.