Sydämellinen Pasta Mifunese maistuu Seinäjoella

Seinäjoen kaupungin Ruokapalvelulle on myönnetty Sydänliiton Sydänmerkki keväällä 2015 ja Valio MiFU® tuotteet sopivat hyvin ruokalistaan. Kävimme tutustumassa Valio Mifun matkaan ruokalistan suunnittelusta lukiolaisten lautaselle.

Seinäjoen Ruokapalveluissa valmistuu päivittäin noin 11 000 asiakkaalle ateria, jota nautitaan päiväkodeissa, kouluissa ja palvelukeskuksissa. Tänä syksynä koulujen ja päiväkotien kuuden viikon kiertävälle ruokalistalle nostettiin Valio MiFU® ruokarakeesta valmistettu Mifunese pastakastike, joka tarjoillaan täysjyväpastan ja salaatin kera.

Seinäjoen kaupungin Ruokapalvelulle on myönnetty Sydänliiton Sydänmerkki keväällä 2015. Sydänmerkki ja sen kriteerit ohjaavat ruokalistasuunnittelua. Mifu ruokakarakeesta tehty pastakastike oli helppo toteuttaa Sydänmerkki-kriteerien mukaan, kertoo ruokapalveluasiantuntija Susanna Suorauha. Kasvispainotteisuus sekä kasvisten lisääminen reseptiikkaan on myös perusteltua. ”Kasvisruoka maistuu yhä useammalle ja kasvisruokien menekki kasvaa koko aika. Meillä on kasvisruokapäivä joka viikko kaikille asiakkaillemme.” Susanna Suorauha kertoo.

Uusien raaka-aineiden tuominen ruokalistalle vie aina aikansa ja lähtökohtaisesti lapset ja nuoret ovat tottuneet perinteisiin lihapainotteisiin arkiruokiin. Tutut raaka-aineet vastaanotetaan aina nopeammin kuin taas uusi olomuoto vaatii totuttelua. Seinäjoella koululaisten ehdottomia suosikkiruokia ovat pinaattiohukaiset jauhelihakastikkeella ja hernekeitto lisukkeineen. Myös puuropäiviä on toivottu enemmän.

Mifunese korvasi ruokalistalla aiemman soijarouheesta valmistetun pastakastikkeen

Nykyisin myös nuorten mielipiteet ovat kääntymässä entistä kasvispainotteisempaan suuntaan. Kasvisruokien proteiinilähteitä on haluttu uudistaa ja aiemmin käytetty soijarouhe korvattiin Valio MifFU® ruokarakeella. Allergisoivan soijan käyttöä haluttiin vähentää, ja kyllä vastuullisuudella oli myös oma merkityksensä. Kotimaisesta maidosta valmistettu Valio MiFU® ruokarae on lisäksi lähiruokaa Seinäjoen tehtaalta. Ajallisesti tuotekehitystyö sekä ruokarakeen lanseeraus myös sopivat yhteen. Tämä oli hyvien yhteensattumien summa, kertoo Susanna Suorauha.

Valmistuksessa käyttövalmis Mifu ruokarae ei eroa pakastetusta soijarouheesta, eli sikäli vältyttiin reseptimuutoksilta. Tähän mennessä Mifuneseä on tarjoiltu kaksi kertaa. Palaute uudesta Mifunesestä on ollut hyvää; alakoululaiset ja lukiolaiset ovat ottaneet uuden ruoan hyvin vastaan. Yläkoululaiset ovat olleet ennakkoluuloisempia, ja heidät olisi tärkeää saada maistamaan uusia makuja. Tuotekehitystä voidaan vielä tehdä palautteen pohjalta, vaikka ruoka maistuu jo nykyisellään hyvälle.

Tutustuimme Mifunesen päivään

Syyskuun lopun varhainen maanantaiaamu alkoi kello seitsemältä Ravintokeskuksen keittiössä, jolloin kokki Virpi Saarela aloitti Mifunesen valmistuksen. Kastikkeen reseptiin kuuluu ruokarakeen lisäksi porkkanaa, tomaattia, paprikaa, sipulia ja Koskenlaskija sulatejuustoa tuomaan makua ja rakennetta.

Mifu ruokarae toimii lämpimässä ruoanvalmistuksessa, koska rae kestää sulamatta keittämistä ja paistamista. Sen rakenne ja ulkonäkö saivat keittiöllä kehuja. Jauhelihakastike on oppilaiden vakiintuneita suosikkiruokia, joten kasvisproteiiniversiot vaativat vielä totuttelua.

Lasagneten valmistukseen Mifu ruokaraetta on kokeiltu ja myös keittoon tämä proteiininlähde voisi sopia, tuumaa Virpi Saarela.

Neljä Seinäjoen lukion oppilaiden palaute oli pääasiassa positiivista

Seinäjoen lukiolla saimme kommentteja neljältä lounasruokailijalta päivän lounaasta. Kasvispainotteinen ruokavalio on kova sana lukiolaisten keskuudessa, mutta liharuoalla on edelleen omat kannattajansa.

Riikka Mäntynen (15 v.) ja Kia Kohtamäki (16 v.) kiittelivät Mifunesen makua ja Kialle ruokarae on ollut alusta alkaen mieluinen, sillä hän syö paljon raejuustoa, jossa on sama olomuoto. Riikka suosii ruokavaliossaan kasvispainotteista ruokaa ja tästä syystä piti Mifunesestä jopa enemmän kuin jauhelihakastikkeesta. Kia syö lihaakin, mutta lisäksi paljon kasviksia. Hän pyrkii tietoisesti valitsemaan 2 kertaa viikossa liharuoan tilalle kasvispainotteista ruokaa. Riikka toivoi keitettyjä kasviksia lisukkeeksi joka aterialle. Hänen lempiruokiansa ovat keitot, joista erityisesti hernekeitto maistuu. Kian lempiruoaksi on noussut Mifunese, lisäksi hän pitää kasvispihveistä ja hernekeitosta.

Lisa Ollila (17v) pitää enemmän kasvispainotteisista ruoista ja luonnehti Mifuneseä ytimekkäästi: ”Ruoka on hyvää”. Hänen lempiruokaansa on kasvispihvit, joista hän on oikein iloinen. Lisäksi pinaattikeitto ja kana-pasta ovat mieluisia.

Jonathan Leinonen (16v.) ei erityisemmin pitänyt Mifu ruokarakeesta, mutta ruoka maistui hänelle kuitenkin. Hänen mielestään kasviksia ei tarvitse lisätä kaikkiin ruokiin ja hän pitääkin liharuokia mieluisempina. Salaatti maistuu erikseen, mutta kasvispainotteisempaan ruokavalioon hän ei syty. Lempiruokia ovat lasagne sekä jauhelihakastike ja spagetti. Uunilohta ja perunoita hän kaipasi takaisin ruokalistalle.

Lisätietoa tuotteista
Vaihtelua lounastarjontaan Mifu jauhiksella
Lisätietoa tuotteista
Valio MiFU® jauhis leipomotuotteissa
Lisätietoa tuotteista
Mifunoi lokakuu