Yksinkertainen kaava smoothien valmistukseen on: pääraaka-aine ja
1–3 makua tuovaa ainesosaa. Vaihtelemalla eri pääraaka-aineita ja niiden
suhteita makuaineisiin, saa luotua erilaista vaihtelua makuun,
rakenteeseen ja ulkonäköön. Asiakkailla on erilaisia mieltymyksiä
smoothieiden suhteen: joku pitää tymäkästä ja täyttävästä, toinen
pirtelömäisemmästä ja enemmän jälkiruokamaisesta smoothiesta. Voit
lähteä liikkeelle myös niistä raaka-aineista, joita kylmiöstäsi löytyy.
Pääraaka-aineen valinnalla luodaan smoothien selkäranka
Tästä saat suuntaa, siihen, miten eri pääraaka-aineet rakentavat smoothien makuprofiilia ja suutuntumaa.
Oddlygood® gurtti: lempeä kasvipohjainen gurtti, jossa on mieto kookoksen maku.
Pehmeä maitorahka: tuo smoothien makuun aavistuksen happamuutta, jota on hyvä tasapainottaa rasvaisuudella tai makeudella.
Marjakeitto: antaa smoothielle pyöreän ja lempeän makuprofiilin, jota on helppo terävöittää happamammaksi esimerkiksi rahkalla tai piimällä.
Suurtalousjogurtti: luo lempeä pohjan. Saat haluamasi rakenteen lisäämällä taulukon mukaisesti makuaineita. Määriä vaihtelemalla syntyy joko smoothie, juotava juoma tai hieman paksumpi
rahkasmoothie.
Turkkilainen jogurtti: täyteläisyys on loistava pohja smoothien tekoon, pieni lisäys happamuutta ja makuainetta täydentävät kokonaisuuden.
Rasvaton piimä: kevyt ja hieman hapan pohja smoothien valmistukseen. Lisäämällä hieman turkkilaista jogurttia ja marjakeittoa saat täyteläisen marjaisan juoman.
Kefir maustamaton: pirskahtelevaksi hapatettu juoma – melkein kuin kotimainen kombucha.
Erilaisilla makuaineilla rakennetaan smoothien luonne
Puolukka tuo smoothieen mukavaa kirpeyttä, kaikki vihreä puolestaan huutaa terveellisyyttä: makuaineet rakentavat mielikuvia niin mauilla kuin väreillä jo jopa ennen maistamista. Leikittele erilaisilla mauilla ja mielikuvilla – niistä syntyy toisenlaista tarttumapintaa asiakkaille. Mangosmoothie toki kertoo kaiken oleellisen, mutta trooppinen mangosmoothie vie heti ajatukset pidemmälle aurinkoon.