Suomalaisen juuston juurilla

Valion rakastetuilla juustoilla on tarinansa ja niiden valmistus vaatii ammattitaitoa. Juustoja valmistetaan kuudessa juustolassa, joista jokaisella on omat erikoisuutensa.

Suomalainen juustonvalmistus alkoi teollisessa mittakaavassa vuonna 1856, kun tänne saapui sveitsiläisiä juustomestareita. Heidän opeillaan saivat alkunsa maamme ensimmäiset juustolat, niiden pitkät perinteet ja osaaminen. ”Juustomestareiden maailmassa emmental on tietyllä tavalla edelleen juustojen kuningas, sillä siinä on niin monta eri makuprofiilia samassa juustossa. Maun salaisuus on pitkä kypsytys ja emmentaljuuston ainutlaatuinen mikrofloora, jonka käsittely vaatii ammattitaitoa”, kertoo Valion juustojen tuotantoprosessista ja kehittämisestä vastaava juustomestari Anja Pölönen.

Suomalaisen juuston alkutaipaleella juustoa tehtiin pienissä kartanomeijereissä Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Tänä päivänä juustonvalmistus on keskittynyt niin sanotun maito-Suomen leveysasteille eli sinne, missä viljan viljely alkaa olla hankalampaa mutta missä nurmirehun viljely ja karjanpito onnistuu.

Kaikki suomalainen juusto on lähellä tuotettua.

”On hienoa, että paikallisuutta nostetaan esiin. Isossa mittakaavassa kaikki suomalainen juusto on kuitenkin lähellä tuotettua, sillä noin puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta – ja suuri osa tuontitavarasta on mahdollisimman halvalla tuotettua niin sanottua bulkkijuustoa”, Pölönen pohtii.

Suomalainen juustokulttuuri kuitenkin kehittyy koko ajan myös rohkeammaksi. Viime vuosien trendiksi Pölönen nostaa herkuttelujuustot: ”Suomalaiset Valion herkuttelujuustot ovat valloittaneet monen juustonystävän sydämen. Viime vuosina olemmekin tuoneet markkinoille entistä pidempään kypsytettyjä juustoja ja erityiseriä esimerkiksi juustokauppoihin.”

Koneellisesti ja käsityönä

Niin isossa kuin pienessä juustolassa on tehtäviä, jotka on järkevää tehdä koneellisesti ja sitten on vaiheita, joihin tarvitaan ihmistä. Esimerkiksi painavien juustoharkkojen ja -kiekkojen kääntelyä ei kannata tehdä käsin, kun siihen on apuvälineitä olemassa. Juustonvalmistus vaatii kuitenkin edelleen myös paljon käsityötä ja ammattitaitoa.

”Juustonvalmistuksessa yksi juustokattilallinen on aina yksi juustoerä, oli kyseessä sitten kotikattila tai teollinen 10 000 litran kattila. Ja mikrobien kannalta jokainen juustoharkko on oma yksilönsä yksilöllisine olosuhteineen”, Pölönen kertoo.

Jokaisen juustoerän valmistus alkaakin edelleen maitoerän aistinvaraisella arvioinnilla, ja juustonvalmistuksen edetessä arvioidaan juoksettumaa, kypsymistä, kolonmuodostusta ja niin edelleen.

”Näissä työvaiheissa asiaan perehtyneen juustomestarin voittanutta ei ole. Valion juustomestarit tekevät työtä artesaanin ylpeydellä. Volyymien kasvaessa tulee vielä lisää tekijöitä, joita pitää huomioida, esimerkiksi oikea työtahtisuus. Näin jokainen juustoerä maistuu siltä miltä pitääkin”, Pölönen kertoo.

Valion juustolat kartalla

1. Haapavesi

Haapaveden tehdas on Valio Oltermanni® juuston koti. Viime vuosina lempeästä ja sympaattisesta suomalaisten suosikkijuustosta on kehitetty uusia variantteja kuten Cheddar, Tilsit, Port Salut, Savu, vähemmän suolattu Valio Oltermanni® ValSa® sekä helppokäyttöiset viipaleet.

2. Lapinlahti

Lapinlahdella sijaitsee Suomen suurin juustola, joka on erikoistunut pitkään kypsytettyjen herkuttelu- ja erikoisjuustojen valmistukseen. Täällä valmistetaan esimerkiksi klassikkojuustot Valio Mustaleima™ emmental ja Valio Juhla® cheddar.

3. Joensuu

Joensuussa syntyy pohjoisesta luonnosta inspiraationsa saava Valio Polar® sekä monen ravintola-alan ammattilaisen mielestä monipuolisimmat juustomme, Valio Viola® tuorejuustot. Molemmista löytyy kevyempiä ja täyteläisempiä versioita sekä makuja joka lähtöön.

4. Äänekoski

Äänekoskella valmistetaan sinivalkoista suosikkia, Valio AURA® sinihomejuustoa, jonka käyttötarkoitukset ovat lukemattomat. Sopivan lempeä maku sopii niin herkutteluun kuin ruoanvalmistukseen. Äänekoskella syntyy myös monikäyttöinen Valio Eila® salaattijuusto, joka kypsytetään suolavedessä fetajuuston tapaan.

5. Vantaa

Vantaalla valmistetaan kaikki Valion sulatejuustot. Monelle sulatejuusto on yhtä kuin Valio Koskenlaskija®, joka onkin yksi vanhimpia suomalaisia juustobrändejä: sitä on valmistettu vuodesta 1933 lähtien. Maun salaisuus on laadukkaat raaka-aineet kuten aito emmentaljuusto.

6. Seinäjoki

Seinäjoella syntyy monen salaattipöydän luottotuote, Valion erilaiset raejuustot, jotka ovat keveitä, mietoja ja hyvä proteiinin lähde. Täällä tehdään myös rahkaa, joka on määritelmän mukaan juustoa sekin: juustoa ovat kaikki sellaiset maitotuotteet, joista on poistettu heraa.

Sesonkitärpit
Ideoita juustotarjoiluun