Ulla Liukkonen uskoo ammattilaisten yhteistyöhön

Kesäkuussa 2017 kansainvälisesti arvostetun kunniamerkin työstään saanut Ulla Liukkonen on Suomen keittiömestarit ry:n puheenjohtaja ja kokkimaajoukkueen hallituksen jäsen. Tapasimme hänet Lahden NKF-messujen yhteydessä.

Suomen Keittiömestarit ry on vuonna 1950 perustettu yhdistys, jonka tarkoitus on lisätä jäsenistönsä ammattitaitoa ja edistää suomalaista ruokakulttuuria. Suomi on myös NKF:n (Nordisk kokkenchef federation) eli Pohjoismaiden keittiömestarien liiton jäsen ja tätä yhteistyötä Liukkonen toivoo lisää.

– Meillä on ry:ssä 1400 jäsentä eri maakunnista. Tarkoituksena on viedä omaa ruokakulttuuria eteenpäin ja tukea kokkimaajoukkuetta. Toivon sydämestäni, että firmat lähtisivät vielä enemmän tukemaan toimintaa ja valtio ennen kaikkea. Sitä voisi hyödyntää paljon enemmänkin kuin nyt. Esimerkiksi kun Pohjoismaiden kuninkaalliset olivat Suomessa, suunnitteli kokkimaajoukkue heille illallisen.

– Olemme käyneet paljon keskusteluja ylipäänsä kotimaisten raaka-aineiden hyödyntämisestä, mutta yhtä lailla voisimme laittaa pohjoismaiset voimavarat yhteen. Meillä on yhteisiä pohjoismaisia raaka-aineita, joita voitaisiin jokainen tahollamme tuoda enemmänkin esiin, Liukkonen kertoo.

– Meillähän käytetään kouluissa paljon kotimaisia raaka-aineita, mutta jostain syystä ne tippuvat pois ravintoloissa. Totta kai katteet vaikuttavat asiaan, mutta jos aitoa lähiruokaa – siis lähellä tuotetuista raaka-aineista tehtyä ruokaa – tarjottaisiin enemmän, lähtisi sen kulutuskin nousuun ja tuottajat voisivat laskea hintaa nähdessään menekin kasvavan. Kotimaiset raaka-aineiden suosio, ja vielä tarkemmin eri maakunnille tyypillisten raaka-aineiden käyttö, onkin jotain mitä Liukkonen toivoo Suomen Keittiömestarien pystyvän edistämään.

– Jos mietitään vaikka ulkomaalaisia vieraita: miksi meidän pitäisi tarjota heille jotain Norjan lohta kun meillä on hienoja omien maakuntien makuja vaikka kuinka paljon, hän ihmettelee.

– Meidän ehdoton vahvuus ovat omat raaka-aineemme. Ne ovat ihania ja puhtaita, ja me tiedämme mistä ne ovat peräisin. Ei tarvita jäljittämistä tai jouduta pelkäämään vatsatauteja tai muita. Tätä meidän ammattilaisten pitäisi myös itse nostaa enemmän esille.

Keittiömestarien yhteistyötä

Yhdeksän vuotta Suomen Keittiömestarien puheenjohtajana toiminut Liukkonen oli ensimmäinen nainen tehtävässä. Ilon kautta työtään lähestyvä keittiömestari korostaa jatkuvasti ammattilaisten välisen yhteistyön merkitystä.

– Jos tulee tilanne, jossa sormi menee suuhun niin tiedän, että voin aina soittaa kollegalle. Yleisestikin meidän alalla jaetaan tietoa todella hyvin ja toivoisinkin, että kokit juttelisivat paljon keskenään ja veisivät koko alaa eteenpäin samalla.

– Meidän ammattilaisten pitäisi verkostoitua eri ruoan alan asiantuntijoiden kanssa. Miksi tätä työtä pitäisi tuhertaa yksinään? Otetaan toisemme voimavaraksi, niin saadaan paljon enemmän näkyvyyttä ja paljon enemmän tietoisuutta kansankin keskuuteen, Liukkonen sanoo. Mitä vinkkejä Ulla Liukkonen sitten antaa pienemmille yrityksille, joille yhteistyön aloittaminen voi tuntua hankalalta?

– Kannattaa mennä vaikka paikalliseen Maa ja Kotitalousnaisiin, MTK:n Aitojamakuja.fi-palveluun tai paikalliseen Yrittäjä-yhdistykseen ja Te keskukseen. Ne kaikki antavat tietoa pientuottajista. Tai jos tietää, että paikallinen keittiömestari käyttää jotain mielenkiintoista raaka-ainetta, niin ei muuta kuin soittoa vaan, ”terve, mistä tilaat tätä”. Siitä samasta raaka-aineestahan voi sitten tehdä eri ruokia. Nimenomaan yhteisöllisyyttä toivoisin vieläkin enemmän, Liukkonen lopettaa.