Vähennä ruokahävikkiä yhdessä Muttin kanssa

Italialainen perheyritys Mutti on tunnettu ensiluokkaisista tomaattituotteistaan. Vastuullisen laadun ja herkullisen maun takaa tarkkaan hiottu tuotantoketju, joka on myös oleellinen osa ruokahävikin vähentämisessä. Mutti pyrkiikin kaikessa toiminnassaan seuraamaan alan parhaita toimintatapoja, ja auttamaan näin myös käyttäjiään tekemään vastuullisia valintoja – ja samalla vähentämään oman keittiönsä ruokahävikkiä.

Tomaateilla on tiukat laatutestit, silti yhtään tomaattia ei heitetä hukkaan

Jokaiselle aurinkoiselle italialaiselle tomaattipellolle valitaan juuri kyseiseen maaperään sopiva tomaattilajike, jotta tomaatit saavat kasvaa niille luonnollisessa ympäristössä. Samaa peltoa viljellään vain joka neljäs vuosi, muuna aikana pelto saa levätä keräten ravinnevarantoja seuraavaan viljelykauteen. Mutti yhdistää tuotannossaan pitkän, yli sadan vuoden viljelykokemuksen nykyaikaiseen älyteknologiaan. Pelloilla käytetään muun muassa pisarakastelujärjestelmää ja maaperän kosteusmittareita, jolloin tiedetään tarkalleen, milloin tomaatit tarvitsevat kastelua. Tomaatin täydellinen maku tulee siitä, että sato kerätään juuri oikeaan aikaan. Tomaattien oikeaa kypsyyttä seurataan muun muassa lennokkien avulla, sekä perinteisesti – maistamalla.

Muttin tehtaalla vain tarkan laatutestin läpäisevät tomaatit kelpuutetaan sisään. Tässä testissä reputtaneet tomaatit päätyvät muiden tuottajien tehtaille, joilla on alhaisemmat laatustandardit. Muttin tehtaalle sisään pääsevien tomaattien on läpäistävä vielä kahdet optiset filtterit, jotka poistavat automaattisesti linjastolta jokaisen tomaatin, joka ei ole täydellisen kypsä tai jossa on muuten jotain vikaa. Tällaiset tomaatit jauhetaan biokaasuksi tai paikallisten tuottajien farmeille lehmien ruoaksi, jolloin tomaatit palaavat osaksi luonnon kiertokulkua. Yhtään tomaattia ei siis tiukoista laatustandardeista huolimatta heitetä hukkaan. Herkulliset, auringon kypsyttämät tomaatit taas muuntuvat Mutti-tuotteiksi 24 tunnin sisällä. Tätä kutsutaan Muttilla tuoreuden laiksi!

Vähennä ruokahävikkiä omassa keittiössäsi yhdessä Muttin kanssa

Muttilla kaiken toiminnan lähtökohtana on aina vastuullisuus, jossa käsikädessä kulkevat sekä ympäristöarvot että kannattava liiketoiminta. Mutti haluaa näyttää hyvää esimerkkiä ja varmistaa, että ruokahävikkiä ei synny senkään jälkeen, kun valmiit tomaattituotteet lähtevät tehtaalta. Hävikin vähentäminen on aina vastuullista ja saa aikaan myös taloudellista säästöä.

Sen lisäksi, että Muttilla mitään ei heitetä hukkaan, kaikki Muttin tuotteet säilyvät huoneenlämmössä, jolloin tuotteen säilytyksessä ja kuljetuksissa säästyy energiaa. Lasipurkkeihin, tetraan ja metallisiin tölkkeihin pakatut auringon täydellisesti kypsyttämät Mutti-tuotteet ovat sesongissa ympäri vuoden, ja niillä on 2 – 3 vuoden säilyvyysajat. Tuotteiden pitkä säilyvyysaika ja säilytys huoneenlämmössä ovat avaintekijöitä hävikin vähentämisessä ravintoloissa ja pizzerioissa. Tarjoamalla tuotteita, joissa tuotteet säilyvät huoneenlämmössä vuosien ajan, Mutti pyrkii myötävaikuttamaan energian käyttöön ja hävikin kertymiseen myös tuotantoketjun loppupäässä.

Ensimmäiset Mutti-tomaatit viljeltiin jo 120 vuotta sitten Basilicanovassa, joka on pieni kylä Parman lähistöllä.

Tiesitkö, että

Mutti on kotoisin Italian Food Valleysta, ruokalaaksosta Parmasta. Se tunnetaan Italian kulinaarisena pääkaupunkina, joka on kuuluisa kinkustaan, juustoistaan, vehnästään ja tomaateistaan. Ensimmäiset Mutti-tomaatit viljeltiin jo 120 vuotta sitten Basilicanovassa, joka on pieni kylä Parman lähistöllä.

Mutti työskentelee yli 600 maanviljelijän kanssa. Tomattien viljelijöillä on Muttin kanssa yhteisenä intohimona mahdollisimman korkea laadun saavuttaminen. Mutti maksaa viljelijöille keskimääräistä enemmän, noin 11% (10-vuoden keskiarvo) mikä auttaa viljelijöitä kehittämään maatilojaan ja kokeilemaan uusia tapoja saavuttaa entistäkin laadukkaampia satoja aina ympäristöä kunnioittaen ja suojellen.

Mutti on tehnyt yhteistyötä Italian WWF:n kanssa yli 10 vuoden ajan. Heti yhteistyön ensimmäisten vuosien aikana se pystyi pienentämään hiilijalanjälkeään 20 000 tonnia ja vähentämään vedenkulutustaan 500 miljoonalla litralla kierrättämällä vettä ja vähentämällä energiankulutusta tuotannossaan.

Tutustu Mutti-tomaattien viljelyyn ja innostu kierrättämään Mutti-pakkaukset uudella tavalla. Ideat saat virtuaalisesta Mutti-galleriasta muttivirtualartexhibition.com.

Tuote tukussa:

8050190 MUTTI 2,5KG POLPA TOMAATTIMURSKA

Teksti ja kuvat: Mutti

Tutustu muihin tuotteisiin:

Lisätietoa tuotteista
Maitorahka sopii moneen
Lisätietoa tuotteista
Hulluna AURA® juustoon
Lisätietoa tuotteista
Nyhtökauran maustaminen − 7 eri tapaa