Valio Koskenlaskija® leivonnassa

Valio Koskenlaskija® tuoteperheeseen kuuluu laaja valikoima erilaisia juustoja, kastikkeita ja sulatejuustoja, ja jokaiselle tuotteelle on monia käyttötarkoituksia. Erilaisia makuvariantteja löytyy eri tilanteisiin. Vaikkakin monet pakkauskoot on suunniteltu kotitalouksien käyttöön, voi niitä käyttää sellaisiin tuotteisiin, joiden volyymit eivät ole niin suuria: esimerkiksi kahvilassa pieni pakkaus maustettua sulatejuustoa voi olla kätevämpi minimoimaan hävikkiä.

Inspiroiva ja yllättävän monipuolinen

Valio Koskenlaskija® 2,5 kg sulatejuusto laktoositon inspiroi minua kokeilemaan sulatejuustoa aivan uusilla tavoilla. Se on taipunut resepteissäni niin makeisiin kuin suolaisiin leivonnaisiin. Sen maku on yksinkertaisesti niin herkullinen ja suussasulava, että suosittelen kokeilemaan sitä mitä yllättävimmissä tuotteissa. Yksi kokeilu on ollut vaahdottaa Valio kinuskitäytettä, kermaa ja Valio Koskenlaskija® sulatejuustoa, kaikkia kolmea raaka-ainetta yhtä paljon. Rakenteeltaan vaahto on kuohkea, suussa sulava ja täyteläinen. Käyttökohteena voisi olla vaikkapa jälkiruoka tai sen osa. Makupariksi sopii hyvin uusi Valio mustaherukkatäyte luomaan hapokasta ja makeaa kontrastia.

Samaa Valio Koskenlaskija® sulatejuustoa käytin tuoreimmassa Voilá lehdessä Koskenlaskija-Tarte Flambée valmistuksessa. Sulatejuusto toimii kastikkeena ja sitoo muut raaka-aineet herkullisesti yhteen. Paistossa juusto ruskistuu ja tuo aivan uudenlaisia makuja tuotteeseen.

Toinen resepti Voilá lehdessä on Koskenlaskija vihis. Eli olen kehittänyt vihannespiirakan, jonka täytteessä on Valio Koskenlaskija® 2,5 kg voimakas murennettu laktoositon. Se tuo täytteeseen täyteläisen maun ja sitoo myös muut raaka-aineiden maut yhteen. Erona vastaavanlaisiin piirakoihin muutin paistomenetelmää: upporasvan sijaan paistoin piirakat uunissa, ja heti paiston jälkeen voitelin piirakat voisulalla. Ajatuksena oli luoda kevyempi tuote ja tarjoilla kasvissyöjäystävillemme jotain todella herkullista.

Kesällä leivon harvoin kotikeittiössä, mutta nyt tein poikkeuksen ja löysin Valion kuluttajapuolelle kehitetyn chilisuklaakakun reseptin, jossa Valio Koskenlaskija® Ruoka chili toimii erinomaisesti maustaen ja tuoden rakennetta ja herkullisuutta suklaakakkuun. Tarjoilin kakun kanssa tuoreita vadelmia ja makunautinto oli vertaansa vailla. Kakku on aivan uskomattoman helppo valmistaa ja tehty onnistumaan. Joskus uudet ideat ovat lähellä Valion omilla sivuilla. Suosittelenkin ammattilaisiakin poikkeamaan myös Valio.fi sivuilla, sillä siellä on uskomaton valikoima ideoita, joista ammatikseen ruokaa tekevä voi löytää ideanpoikasia.

Suosittelen kokeilemaan Valio Koskenlaskija® juustoja rohkeasti. Harvassa ovat tuotteet, joihin se ei sopisi. Suomen juhlavuonna on syytä mainita, että Valio Koskenlaskija® kulki sotilaiden mukana rintamalla ja toimi muun muassa kahvin valkaisijana, kun tuoretta kermaa tai maitoa ei ole ollut saatavilla. Eli todella monessa tämä huipputuote onkin ollut mukana.