Maitoa hapattamalla saadaan hapanmaitotuotteita, joista valmistetaan esim. piimää ja jogurttia. Kerman hapatuksesta saadaan taas kermaviiliä, crème fraîchea ja smetanaa. Suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden arvostuksen noustessa myös hapanmaitotuotteiden käyttö ruoanlaitossa on kasvanut. Tämän hetken trendeissä on vahvasti nousussa ns. positiivinen prosessointi, johon kuuluu nimenomaan hapattaminen ja fermentointi - joten perinteiset hapanmaitotuotteet ovat tällä hetkellä kovassa nosteessa.
Hapanmaitotuotteilla saa ruoan makuun kermaisuutta, hapokkuutta, täyteläisyyttä, raikkautta ja niille ominaista makua niin kylmään kuin lämpimään ruoanlaittoon. Lisäksi hapanmaitotuotteet mehevöittävät ja mureuttavat raaka-aineita erilaisissa marinadeissa. Hapatetut maitotuotteet myös samanaikaisesti korostavat ja miedontavat makuja ruoassa sekä pidentävät säilyvyyttä esim. leivonnassa.
Mitä olisikaan borschkeitto tai Stroganoff ilman smetanaa, savulohimousse ilman crème fraîchea tai tuliset intialaiset curryt ilman jogurtin tuomaa pehmeyttä? Piimä mureuttaa lihat ja kalat, luo ominaista makua leivonnassa ja tuo samalla tuotteisiin myös säilyvyyttä. Rahkan helppous jälkiruoissa ja kermaviilin raikas täyteläisyys kalaruokien kaverina, kaikki nämä edellä mainitut ovat vain murto-osa kaikesta siitä mitä hapanmaitotuotteet tuovat ruokavalioomme.
Valio smetana 2 kg laktoositon
Rasvapitoisuus: 42 %.
Valio smetana on referenssituote smetanoiden maailmassa. Korkean rasvaprosenttinsa ansiosta smetana sopii monipuolisesti ruoanvalmistukseen. Hapankermoista täyteläisin kestää hyvin kuumennusta, haudutusta ja se vaahtoutuu erinomaisesti. Smetana toimii myös kevyempänä ja raikkaampana vaihtoehtona esim. majoneesille kylmässä ruoanlaitossa.
Valio crème fraîche 2 kg laktoositon sanko
Rasvapitoisuus: 28 %
Crème fraîchella saat ruoan makuun kermaisuutta sekä samalla hapokkuutta, joka yleisesti korostaa ruoan omia makuja. Makeahko ja maultaan miedon hapan crème fraîche tuo täyteläistä makua niin kylmään kuin kuumaan ruokaan ja viimeistelee keitot ja uuniruoat sellaisenaan. Kestää kuumennusta ja vaahtoutuu hyvin. Sopii konditoriatuotteisiin, täytteisiin ja taikinoihin.
Valio turkkilainen ruokajogurtti 2 kg laktoositon
Rasvapitoisuus: 10 %
Paksu ja täyteläinen jogurtti, joka tuo vivahteikkuutta makuun ja viimeistelee ruoan sille ominaisen hapatteensa ansiosta. Mureuttaa lihan, kanan ja kalan marinadeissa sekä tuo mehevyyttä ja säilyvyyttä leivonnaisiin.
Valio kermaviili 5 kg laktoositon sanko
Rasvapitoisuus: 10 %
Sopii erinomaisesti kylmiin kastikkeisiin, dippeihin ja tahnoihin, sekä suolaisten ja makeiden leivonnaisten taikinoihin ja täytteisiin. Hapankermatuotteista kermaviili on kevyin vaihtoehto. Tutun hapatteensa ansiosta tuo luonnollista raikkautta lopputuotteeseen. Kermaviili leivonnaisissa tuo mehevyyttä ja parempaa säilyvyyttä.
Valio Kefir 1 l
Rasvapitoisuus: 2,5 %
Makuprofiililtaan ainutlaatuisen pirskahtelevaa Kefiriä voisi melkein sanoa Suomen kombuchaksi. Kefiriä käytetään pääsääntöisesti kylmään ruoanvalmistukseen, tutuimpana smoothiet, mutta Valio Koekeittiö on tehnyt siitä jopa panna cottaa ja muita hyydytettäviä jälkiruokia. Terveystietoisten kuluttajien suuressa suosiossa, sillä Gefilus® kefir sisältää D-vitamiinia ja kalsiumia, sekä Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteeria.
Valio piimä 1 l
Perinteikäs piimä on osa suomalaisia perinneruokia. Piimä mehevöittää ja pidentää säilyvyyttä sekä tuo sille ominaisen maun ruoanlaittoon. Piimän happo mureuttaa ja pehmentää makuja marinoinnissa. Leivonnassa tuo luontaista happamuutta taikinaan ja antaa tuotteille pidemmän säilyvyyden ja tuoreuden tunnun.
Valio maitorahka 5 kg, 10 kg laktoositon
Rasvapitoisuus: 0,3 %
Maitorahka on makuprofiililtaan hapan ja rakenteeltaan paksu. Se tuo säilyvyyttä taikinoihin, joten tuotteet pysyvät mehevämpänä pidempään. Tuo kestävyyttä ja keveyttä esim. kermavaahtoihin. Sisältää runsaasti proteiinia.
Valio pehmeä maitorahka 5 kg laktoositon
Rasvapitoisuus: 0,3 %
Pehmeä maitorahka laktoositon on maultaan ja rakenteeltaan sisartaan pehmeämpi – sellaisenaan käyttökelpoinen.