Vastuullista liiketoimintaa, joka maistuu hyvälle

Kotipizzan toimitusjohtaja Tommi Tervasta kiinnostaa Valion maito – toimittaahan Valio Kotipizzan vuotuisen miljoonan kilon juustovuoren. ”Pizza muodostuu pyhästä kolminaisuudesta: taikinasta, tomaatista ja juustosta. Näiden pitää olla kunnossa, ja muut täytteet ovat sivuosassa”, Tervanen toteaa.

Kotimaista yhteistyötä

Valio on toimittanut 1990-luvulta lähtien Kotipizzalle kaiken pizzoissa käytetyn juuston. Valio valmistaa juuston Suomessa, ja raaka-aineet pystytään jäljittämään tilalle asti. Pizzajuusto on kehitetty nimenomaan Kotipizzan tarpeisiin. Koska juusto on ratkaisevassa osassa, myös toimitusvarmuuden on oltava kunnossa. ”Jos perjantain toimitus jää välistä, ravintolat menevät kiinni. Yrittäjä ei voi hakea korvaavaa tuotetta lähikaupasta.”

Valion ja Kotipizzan yhteistyötä on kehitetty koko Kotipizzan historian ajan. Yksi esimerkki on intohimoja jakava Valio Aura® juusto. ”Valio kehitti murennetun version alun perin meitä varten. Valio Aura® juustoa menee valtavasti, ja isosta kiekosta raastaminen oli työlästä.”

Kotipizzan 267 franchising-ravintolassa myydään vuodessa kymmenen miljoonaa pizzaa. Siksi ei ole yhdentekevää, mitä niiden päällä on. Osa vastuullisuutta on kotimaisuus. ”Lähituotanto, lyhyet kuljetusmatkat ja kotimainen tuote ovat meille tärkeitä”, Tervanen luettelee.

Suomalaisten tavarantoimittajien osuus ostojen arvosta on lähes kaksi kolmannesta, ja laskennallisesti 70 maitotilaa saa elantonsa Kotipizzan juustosta. Tervanen tahtoo nähdä, mistä raaka-aineet tulevat. ”Me haluamme tuntea tuottajamme etunimeltä, kuten Pauliinan ja Mikaelin. Tunnen myös lapsenomaista uteliaisuutta lehmiä kohtaan. Niiden vointi on meille tärkeää.”

Vastuullinen liiketoiminta yhdistää

Vastuullisuus on noussut myös Kotipizzan ykkösasiaksi Tervasen aikana. Sen juuret ovat kuitenkin jo vanhemmissa tapahtumissa. ”Koko elämäni olen ollut osto-tehtävissä ja etsinyt parhaita raaka-aineita ympäri maailmaa”, hän aloittaa.

Kotipizzalle viisi vuotta sitten tullessaan hän huomasi, että yhtiö oli pölyttyneessä tilassa: ”Raaka-aineet olivat mitä sattuu, myynti laski, kauppiaat voivat huonosti ja toimialalla oli paljon harmaata taloutta.”

Syntyi visio, että haluamme parantaa maailmaa pizza kerrallaan. Vastuullisuus on meille kaikki kaikessa, ja sen pitää näkyä kaikessa toiminnassa.”

Valiolaista Pakasen tilan pariskuntaa ja Kotipizzaa yhdistää halu viedä omaa vastuullisuuttaan koko ajan eteenpäin. Kotipizza ei usko näyttäviin raportteihin, vaan arkisiin tekoihin.

Ruokahävikki on valtava maailmanlaajuinen ongelma, joka kuormittaa ilmastoa. Jokainen suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin joka vuosi yli 23 kiloa. ”Siksi ne pizzan reunatkin pitää aina syödä”, Tervanen sanoo hymyssä suin, mutta puolivakavissaan.

Moderni tuottajapariskunta ymmärtää maitotiloillekin asetetut vastuullisuusvaatimukset. ”Se on nykyaikaa. Tekojen lisäksi kaikki pitää myös pystyä näyttämään ja todentamaan”, Pakkasmaa sanoo.

Kuvat Maria Miklas, alkuper.teksti Sami Turunen