Vastuullisten annosten raaka-aineet poimitaan paikallisilta pelloilta

Satokauden raaka-aineet löytävät tiensä ISS:n ravintoloihin lähiseutujen pelloilta ja navetoista. ISS:n ja Valion yhteistyö tuo ravintoloihin paitsi kotimaiset maitotuotteet myös yhteisen kehitystyön tulokset.

Paikallisten raaka-aineiden ja satokausien antimien käyttö on ISS:n ravintolapalveluiden keskiössä. Satokausien tuoreet raaka-aineet muuttuvat resepteiksi, ruokalistoiksi ja teemoiksi yhteistyössä kumppaneiden, kuten Valion, kanssa.

Paitsi että satokausiajattelu on ravitsemuksellisesti vastuullista, se on ISS Ravintolapalveluiden tuotepäällikön Terhi Paldanin mukaan myös ilmastoystävällinen tapa valmistaa ruokaa. ISS:n ravintolapalveluiden käyttämät pääraaka-aineet ovat aina kotimaisia.

– Säästämme luonnonvaroja, kun käytämme ja säilömme talteen raaka-aineita, joita on tarjolla ja jotka ovat lähellä.

Tuotekehitystä, reseptiikkaa ja makuelämyksiä

Joensuun juustola, Suonenjoen hillotehdas, Helsingin mehutehdas – Valion tuotteita valmistetaan Suomessa 12 eri paikkakunnalla, tuoremaitoa kolmessa meijerissä. Niistä maidot, juustot, jogurtit, rahkat, hillot ja leipomotuotteet päätyvät myös ISS:n ravintoloihin ympäri maan.

– Säästämme kilometrejä ja optimoimme reittejä niin pitkälle kuin mahdollista. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun maito on niin sanotusti lähimaitoa Riihimäeltä, Valion markkinointipäällikkö Nina Metso kertoo.

ISS:n ja Valion yhteistyöhön kuuluu tuotekehityksen lisäksi uusien reseptien ja ruokateemojen suunnittelua. Valion myyntipäällikkö Marika Niemi tiivistää, että kumppanit tuottavat yhdessä makuelämyksiä ja hakevat Valion tuotteista ISS:n tarpeisiin parhaiten sopivat. Uutuuksia keittiöt pääsevät käyttämään ensimmäisten joukossa.

Vastuullisuus on mukana kaikessa tekemisessämme.

– Saamme ravintoloiden käyttöön laadukkaita raaka-aineita, suomalaista maitoa ja maitotuotteita. Valiolla on vahva brändi, mutta ennen kaikkea he toimivat ja tuottavat vastuullisesti, Paldan sanoo.

Juuri Valion vastuullisuustyöllä oli Paldanin mukaan myötävaikutusta yhteistyön alkamiseen.

– Vastuullisuus on mukana kaikessa tekemisessämme. Maitotilat ovat lähellä meijereitä, eikä sama maito kulje Helsingistä Ouluun, vaan maito kerätään tiloilta niiden lähipisteille, Niemi kertoo.

Raaka-aineita paikallisilta pelloilta ja tiloilta

ISS:n ravintolapalveluiden raaka-aineista noin 75 prosenttia on kotimaisia. Juurekset ovat aina kotimaassa kasvatettuja, ja juureksia ja vihanneksia hankitaan ravintoloihin mahdollisimman läheltä. Isojen kumppaneiden lisäksi valikoimaa täydennetään lähituottajilla.

– Meillä on ravintoloita ympäri Suomen, eikä perunoita ole järkeä kuljettaa ensin Helsinkiin tukkuun ja sieltä Kemi-Tornioon. Pääsääntöisesti suomalaiset juurekset, vihannekset ja vilja ovat paikallisilla pelloilla kasvatettuja, Paldan kertoo.

Myös ISS:n ravintoloissa käytetty maito on aina kotimaista ja kaikki Valio-merkin alla olevat tuotteet on valmistettu Suomessa.

– Kumppanit tuntevat ISS:n arvot, toiveet ja vaatimukset. Yhteistyön tulokset näkyvät kirjaimellisesti asiakkaan lautasella ja koko palvelussa, Paldan tiivistää.

Välitön yhteistyö on vasta aluillaan

Satokausien antimien rinnalla reseptien perustana ovat muuttumattomat perustuotteet, joita esimerkiksi Valiolla on saatavilla läpi vuoden. Toki eri sesongeille on myös kausiherkkunsa.

– Tuomme koekeittiöstämme paljon teemakohtaisia reseptejä ja tuotteita. Syksyllä ISS:n ravintoloissa näkyy Juuston viemää -kampanja, jossa nostetaan esiin juustoloitamme. Joensuun meijerissä valmistetaan tiettyjä juustolaatuja, Aurajuusto taas tulee Äänekoskelta, Metso kertoo.

Vaikka Valion ja ISS:n vuoden alussa käynnistynyt yhteistyö on varsin tuore, Paldanilla on vain hyvää sanottavaa. Etenkin poikkeustilanteessa yhteistyö on lunastanut ISS:n odotukset.

– Toiveemme viedään Valion päässä heti eteenpäin. He ovat luotettava kumppani, joka reagoi heti, hän sanoo.

Niemi kiittelee puolestaan ISS:n avoimuutta, jolla uudet ideat ja reseptiikka on otettu vastaan.

– Yhteistyömme on alkanut todella hyvin. Pystymme puolin ja toisin keskustelemaan mukavassa ja välittömässä hengessä, Niemi päättää.

Artikkelin kirjoittaja Saara Tammi, Vapamedia

Artikkeli julkaistu aikaisemmin blogi.iss.fi-sivuilla

Sesonkitärpit
Juuston viemää