Siirry sisältöön
Vinkkiartikkelit

Voiwienertaikinan valmistus

Voiwienertaikinan valmistus

Wienertaikina muodostuu vuorottaisista voi- ja perustaikinakerroksista. Voikerrosten tehtävänä on estää taikinakerrosten liimautuminen toisiinsa ja pidättää taikinasta muodostuva vesihöyry. Lukuisat ohuet voikerrokset muodostavat tuotteeseen lehtevän rakenteen.

Wienertaikinat nostatetaan hiivan avulla. Wienertaikinan ominaisuuksiin vaikuttavat myös taikinaan vaivattu ilma, jauhojen laatu, eri raaka-ainesuhteet ja muut valmistusolosuhteet.

Nostatuksen aikana hiiva toimii muodostaen hiilidioksidikuplia taikinaan. Paiston aikana perustaikinan huokoset suurenevat ja taikina nousee (uuninousu). Voikerrokset estävät hiilidioksidikaasun karkaamisen ja taikinakerrosten liimautumisen toisiinsa.

Lopputuloksena on lehtevä leivonnainen.

Perustaikina
vettä 1000 g
Valio Eila rasvatonta maitojauhetta laktoositon 100 g
suolaa 25 g
sokeria 150 g
hiivaa 100 g
kananmunia 400 g
Valio Eila laktoositon voita 50 g
vehnäjauhoja n. 2200 g
Kaulintaan
Valio Eila kaulintavoita 1000-1500 g
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 1
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 1
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 1
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 2 ja 3
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 2 ja 3
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 2 ja 3
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 4
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 5
Taikinaan on jäänyt jännitystä eikä taikina ole suorakaiteen muotoinen, jolloin palat eivät ole neliöitä ja kantteja on jäänyt tarpeettoman paljon.
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 5
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 5
Wienerit on nostatettu liian kuumassa, ja voi on valunut pellille.
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 7
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 7
Voiwienertaikinan valmistus, vaihe 7

Search