Vinkkiartikkelit
Voiwienertaikinan valmistus
Wienertaikina muodostuu vuorottaisista voi- ja perustaikinakerroksista. Voikerrosten tehtävänä on estää taikinakerrosten liimautuminen toisiinsa ja pidättää taikinasta muodostuva vesihöyry. Lukuisat ohuet voikerrokset muodostavat tuotteeseen lehtevän rakenteen.
Wienertaikinat nostatetaan hiivan avulla. Wienertaikinan ominaisuuksiin vaikuttavat myös taikinaan vaivattu ilma, jauhojen laatu, eri raaka-ainesuhteet ja muut valmistusolosuhteet.
Nostatuksen aikana hiiva toimii muodostaen hiilidioksidikuplia taikinaan. Paiston aikana perustaikinan huokoset suurenevat ja taikina nousee (uuninousu). Voikerrokset estävät hiilidioksidikaasun karkaamisen ja taikinakerrosten liimautumisen toisiinsa.
Lopputuloksena on lehtevä leivonnainen.
Perustaikina | |
---|---|
vettä | 1000 g |
Valio Eila rasvatonta maitojauhetta laktoositon | 100 g |
suolaa | 25 g |
sokeria | 150 g |
hiivaa | 100 g |
kananmunia | 400 g |
Valio Eila laktoositon voita | 50 g |
vehnäjauhoja | n. 2200 g |
Kaulintaan | |
---|---|
Valio Eila kaulintavoita | 1000-1500 g |