Vuoden Kokki 2017 -kilpailu huipentui Peurungassa

Vuoden kokki on perinteinen, joka vuosi järjestettävä ravintola-alan ammattilaisten kilpailu. Huhtikuussa käydyn Vuoden kokki -kilpailun voittajaksi selviytyi ruotsalaisessa ravintola Bhogassa työskentelevä Mattias Åhman. Kakkossijan vei toisen kerran peräkkäin Finnjävel-ravintolan Teemu Boman.

ELO-säätiön järjestämä Vuoden kokki on toiminut monelle ravintola-ammattilaiselle ponnahduslautana kuuluisuuteen. Myös tämän vuoden voittaja, Mattias Åhman, toivoo voiton avaavan ovia tulevaisuudessa.

Tavoitteeni on avata muutaman vuoden päästä Vaasaan oma ravintola, jossa voin työskennellä yhdessä paikallisten maanviljelijäystävieni kanssa. Ajatuksena on hyödyntää raaka-aineita perheeni ja ystävieni tiloilta. Kertoa siis henkilökohtaista tarinaa ravintolan kautta. Voitto auttaa paljon näiden suunnitelmien toteuttamisessa. Saan tästä julkisuutta, jota tarvitaan, jotta ihmiset tietävät kuka olen, Åhman sanoo.

Göteborgilaisessa Michelin-tähdellä palkitussa ravintola Bhogassa työskentelevä Åhman kehuu Vuoden kokki -kilpailun tasoa.

Kisa oli todella mukava ja oli hauska nähdä miten kaikki työskentelevät. En sinänsä yllättynyt mistään, olin harjoitellut todella paljon kisaa varten. Olin aikaisemmin osallistunut kaksi kertaa peräkkäin vuoden nuoren kokin kilpailuun ja saavutin parhaimmillaan 3. sijan, joten isomman kilpailun voitto oli todella hienoa.

Sekä Suomessa, Ahvenanmaalla että Ruotsissa työskennellyt Mattias kertoo oppineensa joka paikasta jotain uutta.

Kaikkialla on asioita, jotka toimivat ja jotka eivät toimi. Ahvenanmaalla olin nuori ja opin paljon keittiötyön temposta ja nopeasta työskentelystä. Nyt Ruotsissa olen oppinut todella paljon erilaisista raaka-aineista, esimerkiksi mikä on oikeasti hyvälaatuinen raaka-aine ja mikä ei.

Uskon ylipäänsä, että ihmisten pitäisi syödä lähellä tuotettua ruokaa. Ravintoloiden pitäisi tarjota tätä ja ravintolan omistajien pitäisi keskustella jatkuvasti luottoviljelijöidensä kanssa, miettien mitkä ainekset juuri nyt ovat parhaita, Åhman pohtii.

Pidän itse aika yksinkertaisesta ruoasta. Haluan kuitenkin, että raaka-aineiden harmonia luo suussa tunteen siitä, että siellä tapahtuu paljon asioita samaan aikaan.
Mattias Åhman

Kakkossijalta yleisön suosikiksi

Viidettä kertaa Vuoden kokki -kilpailuun osallistunut Teemu Boman saavutti kovatasoisessa kisassa jo toisen hopeasijansa. Kilpailun yleisö kuitenkin valitsi Bomanin finaaliannoksineen suosikikseen.

Finaalissa meillä oli määrätyt raaka-aineet: rypsiporsaan pluma, possun veri ja possun nahka. Pluman kypsensin matalassa lämmössä, hieroin vähän sinapilla ja grillasin nopeasti. Verestä tein palttua, sellaisen verivanukkaan joka oli maustettu ruskistetulla voilla. Lisäksi tein puffatun nahan ja sitten vähän hapatettua kaalia, sipulia ja omenaa tummalla olutkastikkeella. Se oli sellainen hyvin suomalaishenkinen annos.

Helsingissä sijaitsevan Finnjävelin avaamisesta asti ravintolassa työskennelleellä kokilla on selkeä näkemys ruoanlaittoaan ohjaavista arvoista.

Lähituotetut, luonnonmukaiset tuotteet ovat mieluisia. Ylipäänsä suosin mieluiten kotimaisia raaka-aineita. Pidän myös fuusiosta, jossa yhdistellään tekniikoita, raaka-aineita ja kulttuureita. Sellainen johtoajatukseni on, että kaikesta pitää pystyä tekemään hyvää ruokaa – on raaka-aine mikä hyvänsä, Boman lopettaa.

Kuvat: Emilia Kangasluoma