Vuoden Kokki 2018 ja Vuoden Tarjoilija 2018 voittajat

Gastro Helsinki messuilla käytiin tiukka kisa Suomen parhaan kokin ja tarjoilijan titteleistä viime viikolla. Valio oli mukana sponsoroimassa ja kannustamassa kisaajia. Lue jännittävistä kisatunnelmista!

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut järjestää vuosittain ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ja kilpailutoiminta rahoitetaan kokonaan kumppaniyhteistyöllä, jossa Valio on myös mukana. Tänä vuonna palkitsimme yleisön suosikit semifinaalin jälkeen vuoden juustoilla ja Valion tuotteita oli myös mukana molempien päivien kisatehtävissä.

Vuoden kokki 2018 kisassa kaikki osallistujat saivat saman pääraaka-aineen, mutta annoksen lisukkeet ja toteutuskeinot vaihtelivat. Näitä pieniä eroja ruotimalla tuomaristo joutui siis tekemään valintansa. Raaka-ainekorin sisällön Vuoden kokki finalistit saivat nähtäväksi vasta semifinaalin jälkeen.

Raaka-ainekorin perusteella myös Vuoden Tarjoilija -finalistien tuli valita viinit ilman, että pääsivät maistamaan valmiita annoksia, kuten normaalissa ravintolaympäristössä tehtäisiin. Heidän tuli siis luottaa kokkien kertomiin makumaailmoihin.

Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner voitti tasaisen varmalla suorituksellaan

Kokkifinalistien tehtävänä oli luoda yksi lämmin pääruoka HKScanin lihatuotteista ja yksi jälkiruoka, jonka aineksina olivat Operan suklaat, kahvi ja Valion maito.

”Tanner onnistui tasalaatuisella työskentelyllään sekä pää- että jälkiruoissa, varmistamaan menestyksen kilpailussa. Hienoa, että voittajalta löytyi kyky luoda harmoninen makumaailma” kitetty kilpailun päätuomari Markus Aremo ELO-säätiön tiedotteessa.

Kovatasoisen ja äärimmäisen tiukan kokkikilpailun toisen sijan voitti Mikko Kaukonen, Food Camp Finlandista ja kolmanneksi tuli Sami Sorvoja, ravintola Pöllöwaarista.

Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä loi kokonaisvaltaisen palveluelämyksen

Vuoden Tarjoilija kilpailussa mitattiin teknisen osaamisen lisäksi myös kilpailun teeman, palvelun ja tarinallistamisen yhdistämistä, sekä yhteistyötä Vuoden Kokki finalistin kanssa. Tarjoilijakisaajat mm. valitsivat Valion juustoille sopivat makuparit ja ruokalajeihin sopivat viinit.

”Voiton ratkaisi se, että Noora Sipilä pystyi kokonaisvaltaisesti hallitsemaan palveluelämyksen. Tänä vuonna kilpailutehtävät olivat aikataulullisesti erityisen haastavia”, kilpailun päätuomari Petra Granqvist kiteyttää.

Kovatasoista kilpailua oli ilo seurata läheltä

Jos kisakatsomossa oli jännittävä tunnelma, niin läheltä koettuna kilpailun kova taso vasta korostui. Valion Jani Lamminperä ja Jukka Mäkelä pääsivät nauttimaan kisasta kaikilla aisteilla, sillä he saivat maistella ja kokea kilpailun katetun pöydän äärellä.

Jani Lamminperä kommentoi, että kilpailun taso oli huikea, ja oli ilo olla kokemassa se lähietäisyydeltä. Jani sai myös kunnian palkita vuoden juustoilla yleisön suosikit. Tarjoilijoista eniten ääniä sai Kiia Kinnunen Ravintola Pihvituvasta ja kokeista yleisön suosikki nousi Matti Roiniola ravintola Kakolanruususta.

Valiolle on luonnollista olla mukana sponsoroimassa Vuoden Kokki -kilpailua, sillä elämme ruoasta

”Kerma ja voi ovat aina olleet tärkeitä raaka-aineita kokeille. Valio tarjoaa niin korkeaa laatua, ettei ruokaa tarvitse hukuttaa enää voihin ja kermaan niin kuin joskus kauan sitten, vaan niitä voi käyttää ikään kuin maustamiseen”, toteaa Valio Jukka Mäkelä. Hän istui Vuoden Kokki kilpailussa kolmanneksi tulleen Sami Sorvojan pöydässä. Jukka Mäkelä piti kokemusta jännittävä, sillä harvemmin pääsee ruokailemaan useamman sadan silmäparin tarkkailun alla. Hyvä ruoka ja osaava tarjoilija yhdistettynä miellyttävään pöytäseuraan loivat kokemuksesta muutenkin ikimuistoisen.

Valio onnittelee myös erikoispalkintojen voittajia!

  • Ville Korhonen: Paras raaka-aineen hyödyntäjä (MTK)
  • Eveliina Paananen: Paras alkuperän kunnioittaja (MTK)
  • Mikko Kaukonen: HK Lihan taitaja (HKScan)
  • Kim Mustonen: Paras Veitsenkäsittelijä (E.Ahlström)
  • Chris Angelov: Paras Viiniosaaja (Pernod Ricard Finland)
  • Kalle Tanner: Paras jälkiruoka (Wihuri Oy Aarnio Metro-tukku)
  • Chris Angelov: Paras Kahviosaaja (Nespresso)
  • Eveliina Paananen: Paras Kattaus: (E.Ahlström)

Paras Assistentti palkinnon voittajia:

  • Justus Lagerblom, Perho Liiketalousopisto (Vuoden Kokki)
  • Inka Remes, Perho Liiketalousopisto (Vuoden Tarjoilija)

Pääkuvassa: Vuoden Kokki 2018 -kilpailun voittaja Kalle Tanner, Villa Störsvik. Vuoden Tarjoilija 2018 Nora Sipilä, ravintola Ora. Kuvaaja: Aleksi Tuomola.

Annoskuvan kuvaaja: Aleksi Tuomola / ELO-säätiö