Vuoden Kokki 2019 ja Vuoden Tarjoilija 2019 on valittu

Messukeskuksessa kruunattiin huhtikuussa Mikko Kaukonen, Food Camp Finland:sta Vuoden Kokki 2019 -tittelillä ja Vuoden Tarjoilija 2019 voittaja oli Heidi Martikainen, Ravintola Farang. Valio oli mukana sponsoroimassa kisoja ja jännittämässä kilpailijoiden puolesta. Lue kisatunnelmista ja voittajan menusta.

Ennen finaalia kilpailijoiden tietämystä testattiin

Edellisenä päivänä kilpailijat joutuivat kirjalliseen tenttiin, jossa testattiin heidän teoriatietoja laajalla skaalalla. Lisäksi he joutuivat paloittelemaan kokonaisen islantilaisen karitsan sekä tunnistamaan tietyt ruhonosat. Samat käsitellyt lihat olivat myös finaalin pääruoan raaka-aineena.

Ensimmäisessä nostossa teemana Street food

Kilpailijoiden tuli toteuttaa kolme erilaista ”Street food” annosta 12 hengelle, joiden pääraaka-aineena tuli olla kasvis, kala ja äyriäinen, eli yhteensä 36 annosta tuli nousta keittiöstä yhtä aikaa. Alkuruoka oli tänä vuonna monien kilpailijoiden ja yleisössäkin olleiden kokkien mielestä haastava.

Viime vuoden voittaja Kalle Tanner kommentoi kisatunnelmista, että street food olisi ollut mielenkiintoinen tehdä, juuri teeman haasteellisuuden vuoksi. Jokaisella on vähän erilainen tulkinta siitä, mitä street food on ja miten annoksen saa pidettyä tarpeeksi yksinkertaisena. Tämän lisäksi yhden annoksen tuli olla biohajoavassa astiassa, mikä asetti omat vaatimuksensa, sillä kaikki lämpötilat ja raaka-aineet eivät sovellu biohajoaville astioille.

36 annoksen valmistaminen annetussa ajassa olisi haaste kenelle tahansa, mutta kaikki kilpailijat selviytyivät tehtävästä kunnialla, eikä ajanylityksiä tapahtunut.

Toinen nosto oli old school -teemalla

”Old School" -annoksen pakollisina komponentteina olivat Islannin karitsanliha ja yksi kastike. Vapaaehtoisten lisäkkeiden raaka-aineet sai valita raaka-ainekorista. Old school tarkoittaa, että kilpailija esittelee karitsan vadilta ja vadille saa halutessaan laittaa myös lisäkkeitä, minkä jälkeen annos kasataan tuomareiden edessä. Aikaa annosteluun oli viisi minuuttia, mukaan luettuna aika, joka menee lihan leikkaamiseen, ellei lihaa ollut leikattu etukäteen. Old school vatitehtävä oli iso osa Vuoden Kokki -kilpailua vuosina 1995-2002, joten tässä palattiin ikään kuin juurilleen.

Mikko Kaukosen voittajamenu

Street food

Kasvis - Grillattua maa-artisokkaa ja vaahto fermentoidusta valkosipulista

Äyriäinen - Sinisimpukkaa, katkarapuja ja punaista currya

Kala - Perunaa, kananmunaa ja savustettua siikaa

Pääruoka

Karitsan ulkofileepaistia ja karitsanrasvalla maustettua paistoliemikastiketta

Vuoden Kokki 2019 voitto tuli tyylipuhtaalla suorituksella

Kilpailun arvosteluissa painotettiin ainutlaatuista makuelämystä, raaka-aineiden kunnioittamista, makujen yhteensopivuutta, visuaalisuutta, kekseliäisyyttä ja harmoniaan. Voittaja Mikko Kaukonen onnistui jokaisessa kilpailutehtävässä, kiteyttää kilpailun päätuomari Henry Tikkanen, Vuoden Kokki 2001 ja ravintola Göstan ravintoloitsija.

Vuoden Kokki 2019 palkittiin Suomen Messusäätiön myöntämällä 10 000 euron apurahalla ja palkinnon ojensi myyntiryhmäpäällikkö Riikka Telin Messukeskuksesta. Vuoden Tarjoilija 2019 palkittiin MaRa ry:n Henrik Bitten stipendirahaston myöntämällä 10 000 euron apurahalla ja palkinnon ojensi toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lue täältä Vuoden Kokin haastattelu ja vinkit tulevien vuosien kilpailijoille.

Valio mukana kehittämässä kilpailua ja kotimaista ruokakulttuuria

Valio on ollut mukana Vuoden Kokki -kilpailussa järjestäjänä aivan ensimmäisistä kilpailuista asti.

Tänä vuonna Valio tarjosi yleisönsuosikki äänestyksen voittaneille Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailijoille vuoden juustot. Lisäksi kilpailutehtäviä varten toimitettiin raaka-aineita ja esimerkiksi voita vietiin Messukeskukseen 16 kiloa.

Valion pöydässä istui Jani Lamminperä vieraanaan Mikko Virtanen, Kymenseudun osuuskaupasta ja Henry Lybäck Laurea Ammattikorkeakoulusta. ”Valio on klassinen suomalainen brändi, joten kilpailut on luonnollinen paikka olla kehittämässä kotimaista ruokakulttuuria”, Jani kertoo. Henkilökohtaisesti vanhana keittäjänä Janin sydäntä lämmitti finaalin old school -tehtävä.

Aki Wahlmanin haastattelussa Jani vinkkasi myös yleisölle ja tarjoilijoille tärkeän vinkin: ”Temperoikaa juustot! Kylmänä tarjoilu Valio Aura® ei maistu juuri millekään ja sama koskee mitä tahansa herkuttelujuustoa. Juustojen ominaisuudet pääsevät parhaiten esiin, kun ne nostetaan temperoitumaan tarpeeksi ajoissa.” Jani näki myös hyvänä kehityksenä, että juustojen kulutus on siirtynyt enemmän herkkuhetkiin ja valitaan mieluummin herkuttelujuustoja. Arkena kun syö terveellistä ja tasapainoista ruokaa, niin voi hyvin valita suolaisemman ja rasvaisemman juuston herkkuhetkiin.

Vuoden Kokki 2019 -finalistit

 1. Mikko Kaukonen, Food Camp Finland, Helsinki, 1243 p
 2. Lari Helenius, Ravintola Olo, Helsinki, 1201 p
 3. Johan Kurkela, Ravintola Nude, Helsinki, 1194 p
 4. Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Helsinki, 1102 p
 5. Simo Paalanen, Ravintola Grön, Helsinki, 1093 p
 6. Lasse Lindström, Gastro Bar Sesonki, Järvenpää, 1068 p
 7. Janne Blomqvist, Hotel Lilla Roberts/ Krog Roba, Helsinki, 1039p
 8. Jarkko Pulkkinen, Hotel Ellivuori, Sastamala, 1032 p

Maksimipisteet: 1460 p

Vuoden Tarjoilija 2019 -finalistit

 1. Heidi Martikainen, Ravintola Farang, Helsinki, 83,42 p Vuoden Tarjoilija 2019
 2. Christian Angelov, Ravintola Savoy, Helsinki, 83,25 p
 3. Leeni Hyvärinen, Ravintola Palace, Helsinki, 78,98 p
 4. Joona Finni, Ravintola Figaro, Jyväskylä, 78,82 p

Ruoka- ja kilpaililjoiden kuvat: Santeri Stenvall / ELO-säätiö

Tapahtumat
Kauden Parhaat tapahtuma pikatukuissa 11.-12.5.2023
Tapahtumat
Fastfood & Café & Restaurant tapahtuma Helsingissä 22.-23.3.2023
Tapahtumat
Leipomoalan SM-joukkuekilpailun voittajat selvillä
Tapahtumat
Kauden Parhaat pikatukuissa 2.-3.11.2022