Vuoden Kokki 2020 rakastaa uusia perunoita ja jalkapalloa

Sesongin parhaat raaka-aineet tarkoittavat aina myös parasta lautasella. Vuoden Kokin, Lari Heleniuksen, mielestä uusia perunoita on joka kerta yhtä hienoa maistaa pitkästä aikaa talven jälkeen.

Jalkapallo, kesämökki ja kalastus – vapaa-ajan parhaimmat asiat

Lari Helenius on intohimoinen jalkapallon suurkuluttaja. Suhteen jalkapalloon täytyy olla vakava, koska se on ensimmäinen asia, minkä Vuoden Kokki ottaa puheeksi, kun häntä pyytää kertomaan itsestään. Vasta sen jälkeen alkaa matka makumuistoihin. Kesämökillä ja kalastuksella on myös tärkeä paikka Heleniuksen elämässä. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, mitkä asiat hän mainitsee ruokasuosikeikseen.

– Kuha kuuluu ehdottomasti suosikkeihini. Mutta niin myös made. Se on yksinkertaisesti paistettuna parhaimmillaan.

Jos kuitenkin pitäisi nimetä oma nimikkoruoka, se olisi turska:

– Olen tehnyt turskaa paljon ja testaillut sitä eri tavoilla. Haudutettuna se on mielestäni paras. Turskassa ominaista on sen hentoinen maku, mutta silti lihaisa rakenne.

Kokin maailma on jatkuvasti makuja täynnä

Helenius inspiroituu sesongin tuoreista mauista, ja siitä, kun jotakin raaka-ainetta saa taas pitkästä aikaa.

– Uudet perunat talven jälkeen. Siinä on esimerkiksi sellainen maku, johon ei ikinä kyllästy. Kun sen maun saa suuhun ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa, niin onhan se hienoa.

Kokin elämä onkin jatkuvaa makujen kanssa elämistä. Ruokaa on parasta tehdä siitä, mikä on juuri sillä hetkellä tuoretta ja sesongissa.

Positiivisena kohti tulevaa

Vuoden Kokki -palkinnon voittaminen oli luonnollisesti Heleniukselle iso asia. Edellisvuoden hopeasija vaihtui tänä vuonna voittoon, ja samalla jo opiskeluaikana herännyt ajatus muuttui todeksi.

– On tällä varmasti iso vaikutus monella tavalla. Päätin jo opiskeluaikana, että haen tähän kisaan. Samalla saa tunnettuutta ja yhteistyökumppaneita, ja pääsee myös edellisvuosien voittajien kanssa samalle listalle. Siellä on hienoja nimiä.

Esikuvikseen Helenius mainitseekin nykyiset ja entiset esimiehensä:

– On ollut hienoa saada tehdä heidän kanssaan töitä ja oppia niin loistavilta ammattilaisilta.

Tulevaisuudessa Helenius näkee itsensä jossakin hyvässä ravintolassa töissä. Siihen, onko se oma, kokki ei ota vielä kantaa.

– Mutta eiköhän kaikilla tällä alalla ole joskus käynyt mielessä omankin ravintolan perustaminen, Helenius naurahtaa.

Jos ravintola olisi juuri sellainen kuin Helenius haluaisi, se sijaitsisi jossakin erilaisessa miljöössä, saaressa ehkä.

– Pääasia ei olisi pelkästään ruoassa, vaan koko paikassa olisi jotakin spesiaalia. Ja luonto ehdottomasti lähellä.

Jos joskus pitäisi tarjoilla jollekin tärkeälle ravintolamaailman hahmolle Heleniuksen erikoisuus, se olisikin juuri ne jo mainitut uudet perunat, voilla tietenkin, ja siellä saaressa. Lähellä luontoa.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen vastuullinen järjestäjä Suomessa on ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. Kilpailu järjestetään vuosittain yhteistyössä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Pääyhteistyökumppaneihin kuuluu esimerkiksi Valio.

Kuvat: Santeri Stenvall/ELO-säätiö

Tapahtumat
Christian Angelov on salin puolella rakkaudesta lajiin