Vuoden Kokki luottaa perusjuttuihin

Huhtikuussa käydyn Vuoden Kokki -kilpailun voitti tänä vuonna Siuntiolaisessa Villa Störsvikissä työskentelevä Kalle Tanner. Voiton salaisuus oli tasalaatuinen työskentely sekä pää- että jälkiruoissa ja makumaailmojen harmoniassa.

Elo-säätiön järjestämä Vuoden Kokki -kilpailu oli Kalle Tannerin ensimmäinen osallistuminen tittelin tavoitteluun. Useampana vuotena osallistumista pohtineen kokin vakuutti syksyllä julkaistun haun mielenkiintoisuus.

"Kilpailu oli todella hauska ja sitä on helppo suositella kaikille. Siinä on ihan erilainen fiilis kun saa kaiken sekunnilleen oikeaan aikaan valmiiksi, vaikka tekeminen tavallaan onkin samanlaista kuin ravintolassa työskentely", hän kertoo.

"Jonkun verran olen aina kilpailua seurannut kun kavereita on ollut mukana, joten oli jo ennakkoon käsitys siitä mitä kilpailu pitää sisällään."

Vuoden Kokki -kilpailussa kokit suunnittelevat itse omat annoksensa ja tekevät keittiössä lähes kaiken itse. Apuna jokaisella kilpailijalla oli ravintolakoulu Perhon opiskelija, joka auttaa kiireistä kilpailijaa tämän toivomissa asioissa.

"Itselleni haastavinta koko kilpailussa oli ehkä vain se, että kattiloita ja peltejä on rajattu määrä käytössä. Ruoan tekeminen sinänsä ei eroa kilpailutilanteessa millään lailla ravintolatyöskentelystä. Keittiö oli tosi hyvin varusteltu ja kaikkeen tekemiseen löytyi laitteet, mutta valmiita juttuja varten olisi voinut olla astioita enemmän. Kaikenkaikkiaan kilpailu oli aika rauhallinen kokemus omalla kohdalla", Tanner sanoo.

Vinkkejä kiinnostuneille

Vuoden Kokki -titteli on yleensä tuonut voittajalleen mukavasti näkyvyyttä ja työtilaisuuksia erilaisten yhteistyökumppanien kautta. Myös Kalle Tanner näkee voitossa paljon hyvää.

"Verkostoituminen on varmasti tässä se isoin juttu, pääsee tekemään uusien ihmisten kanssa töitä. Olen aina tykännyt tehdä keikkaa normaalin työn ohella, sillä siinä pääsee näkemään mukavasti miten muut tekevät töitä ja oppimaan lisää."

Mitä sitten Vuoden Kokki -kisan voittanut kokki voi tulevaisuuden osanottajille opettaa? Ainakin yksi vinkki on selvä.

"Ei kannata liikaa miettiä, että kyseessä on kisa tai huolehtia lopputuloksesta. Lähtee vaan tekemään sitä omaa juttua ja yrittää tehdä rauhallisesti sen mitä tekee. Ei saa miettiä liikaa ja olla ylianalyyttinen suunnitellessa ruokia."

"Tuntuu, että tosi moni miettii liian monimutkaisesti tätä, että voiko jossain tehdä lämpimän tai kylmän jutun. Jos on itse sitä mieltä, että maistuu hyvälle niin menee sillä vaan ja luottaa omaan intuitioonsa. Se on tärkeintä", Tanner vakuuttaa.

Vaikka en olisi voittanut, olisin ollut iloinen, että lähdin mukaan. Tässä pääsee näyttämään itseä ihan eri tavalla kuin normaalissa työssä ja kaikki on itse tehtyä.
– Kalle Tanner

Myös nuorille kokeille Vuoden Kokilla on rohkaisevia sanoja.

"Nuorten kokkien ei kannattaisi kiirehtiä liikaa urakehityksessä, vaan opetella ensin perusasiat ja kokintyön kunnolla. Varsinkin nuoremmilla tuntuu olevan hirveän kova kiire päästä vuoromestariksi tai keittiömestariksi, esimiesasemaan. Ennemmin kehottaisin opettelemaan ja nauttimaan siitä kokin työstä ennen kuin hakee isompia kokonaisuuksia."

"Kun perusasiat on hallussa, alkaa ymmärtämään paremmin minkä takia tietyt trendit nostavat päätään ja miksi tiettyjä ruokia tehdään."

Tärkeintä Tannerin mielestä on kuitenkin pysyä kiinnostuneena ruoasta ja löytää oma juttu. Se on yleensä voiton salaisuus myös alan kilpailuissa.

"Vaikka en olisi voittanut, olisin ollut iloinen, että lähdin mukaan. Tässä pääsee näyttämään itseä ihan eri tavalla kuin normaalissa työssä ja kaikki on itse tehtyä. Kun sen takana seisoo ja onnistut antamaan itsestäsi sekä omasta tekemisestäsi parhaan mahdollisen kuvan, niin onhan se tosi hyvä fiilis", Tanner päättää.

Pääkuva: Oscar Granqvist

Kuvituskuvat: Santeri Stenvall / ELO-säätiö