Herkullisten reseptien koti

Valio Koekeittiö on paikka, jossa suunnitellaan ja toteutetaan uusia ideoita ja reseptejä. Valio Koekeittiön ruonlaiton ammattilaisten toiminnan lähtökohtana on intohimo ruokaan ja ruoanlaittoon.

Valio Koekeittiö aloitti toimintansa 50-luvulla, kun maitojauhe tuli markkinoille ja suomalaiset ruoanlaittajat tarvitsivat opastusta sen käyttöön. Reseptit ja neuvonta saivat uudenlaista kulmaa 1970-luvulla, jolloin kiinnostus kevyempään ja terveellisempään ruokaan kasvoi. Vuonna 1982 aloitettiin puhelinpalvelu, josta kehittyi nykyinen Valion kuluttajapalvelu.

Näin syntyy resepti!

Jokainen ruoanlaittaja kaipaa uusia ideoita niin perinteisten juhla- ja sesonkiherkkujen rinnalle kuin arkisempienkin suosikkiruokien vaihteluksi. Valio Koekeittiö seuraa uusimpia ruokatrendejä, mutta tuntee myös suomalaisen keittiön perinteet ja makutottumukset: näistä lähtökohdista syntyvät uudet reseptit, jotka maistuvat nykypäivän suomalaisille.

Valio Koekeittiön toiminnan kulmakivenä on testata ruokaohjeet niin, että ne todella sopivat ammattilaiskeittiöihin. Huomioimme ammattilaisten osaamisen ja vaatimukset luodessamme toimivia reseptejä, jotka valmistuvat kätevästi. Ammattitaidolla sekä oikeilla ja testatuilla tuotteilla syntyy laadukkaita, kaikille maistuvia reseptejä! 

Koekeittö esittäytyy

Petteri Kanerva

Työhöni kuuluu Valio Koekeittiö tiimin vetäminen. Antoisinta toimenkuvassani on, että jokainen päivä on täysin erilainen. Tekemisessä ei pääse rutinoitumaan ja haasteita riittää, mutta se ei ole lainkaan huono asia. Ruoanlaitto on minulle kaikki kaikessa. Jos joku sanoisi, etten saa tehdä töitä ruoan parissa, en tietäisi mitä tekisin. Se on intohimo. Ja lisäksi ruoanlaitto on todellinen käsityöammatti, jossa näkee oman käden jäljen ja onnistumisen nopeasti.

Espanjalainen keittiö on ainakin tällä hetkellä lähellä sydäntäni. On myös hienoa huomata, että skandinaavinen keittiö kiinnostaa maailmalla. Japania ja Amerikkaa myöten halutaan kokeilla meidän omia pohjoismaisia, loistavia raaka-aineitamme ja perinteisiä ohjeita.

Omassa keittiössäni lempiraaka-aineisiin kuuluvat voi, kerma ja smetana. Niistä en luopuisi!

Mika Parviainen

Olen Valion leipomokonsultti. Työtehtäviini kuuluu Valion tuotteiden testaaminen, reseptiikan luominen sekä asiakaskoulutuksiin osallistuminen. Yksi mielenkiintoisimmista tehtävistäni on Voilà! -lehteen kuvattavien teollisuusreseptien suunnittelu sekä valmistus. Erityisen palkitsevaa on leivonnaisen valmiiksi saaminen. Työn tulos on siinä konkreettisesti nähtävissä ja koettavissa, niin visuaalisesti kuin hienoina makuina.

Ranskalainen gastronominen osaaminen on antanut minulle uskomattoman määrän innostusta urani aikana. Ranskan pitkät perinteet ja nykyaikainen moderni konditoria kiehtoo ja inspiroi kehittämään aina jotain uutta.

Laadukkaat raaka-aineet ovat avainasemassa, kun halutaan valmistaa parasta. Erityisesti Valio voilla leivotut tuotteet saavat veden kielelle. Valio voin antama erinomainen rakenne ja sen aromit ovat ainutlaatuisia, eikä ilman sitä voisi leipoa herkkuja!

Anna Koro

Työskentelen ruoka-asiantuntijana. Työhöni kuuluu mm. ruokaohjeiden suunnittelu, ruoka-annosten valmistaminen ruokakuvauksissa sekä Valion tuotteiden ruoanvalmistusominaisuuksien testaaminen täällä Koekeittiöllä. Lisäksi ylläpidän ja kehitän ruokaohjetietokantaamme ja olen mukana kehittämässä valio.fi/reseptit -nettisivuja. Vastailen myös kuluttajien ruokaohjeisiin liittyviin kommentteihin ja kysymyksiin.

Ruoanlaitossa minua kiehtoo ruoan maku ja se miten eri raaka-aineet kietoutuvat yhteen. Koen onnistuneeni työssäni, kun synnytän jotakin hyvää ja nautinnollista.

Pidän puhtaista ja selkeistä mauista. Ruoassa raaka-aineen maku saa loistaa ja ruoka onkin aina parhaimmillaan tuoreista ja hyvälaatuisista raaka-aineista tehtynä. Valio Koekeittiöllä työ on vaihtelevaa ja vauhdikasta. Luovan työn rikkaus on se, että saa kokeilla uusia asioita, oppia toisilta ja keksiä koko ajan uutta. Meidän tiimimme on toimiva: sopivasti erilaiset ihmiset tuovat joukkoon erilaisia vahvuuksia.

Ilona Köckritz-Perkiö

Ruoka-asiantuntijan työhöni kuuluu ruokaohjeiden ja käyttöohjeiden suunnittelua, kehittelyä ja ruokakuvauksia. Olen mukana valio.fi-ruokaosion sisällöntuotossa ja kirjoitan siellä Valion Ujo Kerma -ruokablogia. Ruoanvalmistustuotteiden tuotekehitysprojekteissa annan panokseni, jotta uudet tuotteet maistuvat ja toimivat keittiöissä odotusten mukaisesti. Paras voimanlähde työssäni on ammattitaitoinen ja iloinen Koekeittiön tiimi. Pidän siitä, että keittiössä palaute on suoraa ja välitöntä: onnistumisen tai epäonnistumisen maistaa, tuntee ja näkee välittömästi.

Ruoanlaiton mielenkiintoa lisää se, että aina löytää uutta. On niin paljon raaka-aineita ja makuja, joita ei ole vielä edes maistanut - se on kyltymätön voimavara.

Roosa Antervo

Työskentelen Valiolla koekeittiöassistenttina. Tärkein tehtäväni on raaka-ainehankinnat reseptikokeiluihin, ruokakuvauksiin ja koulutuksiin sekä koekeittiön yleisten asioiden hoitaminen, että viihtyvyydestä huolehtiminen. Lisäksi avustan tuotteiden ruoanvalmistustesteissä, ja kerron koekeittiön kuulumisia somessa. Työssäni oppii muilta kuin huomaamatta. Ruuanlaitossa parasta on käsillä tekeminen, luovuus ja onnistumisen tunteet, kun ideasta saa loihdittua jotain maukasta. Ideat ruoanlaittoon syntyvät, kun kaikki aistit pitää avoimena – kaikki uusi on siis mieltä avartavaa ja ideoita herättävää. Hyvässä ruoassa maut ovat kohdillaan, ja oikealla maustamisella on myös merkityksensä. Mielestäni jokainen saa kuitenkin ajatella, että itse tehty ruoka on parasta – arkiruoka saa olla tylsää, rimaa ei tarvitse asettaa liian korkealle.

Mielestäni on mielenkiintoista seurata suomalaista ruokakulttuuria – miten se kehittyy, ja mistä se saa vaikutteita. Kotimainen ruokaperinne elää ja uudistuu koko ajan, lisäksi on hienoa huomata, kuinka suomalaista ruokaa ja raaka-aineita osataan arvostaa enemmän.

Tuomas Hämäläinen

Valion keittiömestarina ja tuoteasiantuntijana suunnittelen reseptejä ammattikeittiöiden hyödynnettäväksi, pyrkimyksenäni helpottaa asiakkaidemme kiireistä arkea. Suunnittelen, kokeilen, maistan ja toteutan, eli työssäni saan päivittäin tehdä juuri sitä mitä rakastan.

Ruoanvalmistus, reseptien suunnittelu, kirjoittaminen ja toteuttaminen ovat olleet pienestä pitäen suuri intohimoni. Jo muutaman vuoden ikäisenä tein kotigrillissä perunasipsejä ja leivoin pikkukeksejä, paketoin ne kahvinsuodatinpaperiin ja myin perheenjäsenilleni hyvällä katteella. Hieman varttuneempana olen työskennellyt useissa Helsingin ravintoloissa, valmistunut restonomiksi ja käynyt ulkomaankomennuksella Dubaissa.

Koulutukseni keittiömaailmaan on ollut ranskalainen, mutta reissuiltani olen ammentanut oppeja ympäri maailmaa. Välimeren puhtaat ja raikkaat maut, sekä idän ja Aasian monimuotoiset ulottuvuudet kiehtovat makupalettiani. Suosikki raaka-aineisiini kuuluvat kreikkalainen jogurtti, sitruuna ja tuoreet yrtit.