Kouluruokadiplomi sai rinnalleen Makuaakkoset-diplomin

Ammattikeittiöosaajat ry:n kolme vuotta sitten lanseeraama Kouluruokadiplomi on laajentunut myös päiväkoteihin Makuaakkoset-diplomin nimellä. Diplomien pyrkimys on kannustaa kouluja ja päiväkoteja luomaan myönteisiä, sosiaalisia ruokailuhetkiä sekä edistämään ravitsemussuositusten mukaisia ruokailutottumuksia.

Kouluruokadiplomeja on myönnetty vuodesta 2013 alkaen jo yli 250 koululle ympäri Suomea. Tunnustuksen saaneet koulut ovat sitoutuneet edistämään ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävää kouluruokailua.

Ensimmäiset päiväkodeille myönnettävät Makuaakkoset-diplomit luovutettiin 26.1. järjestetyssä lanseeraustilaisuudessa hankkeen piloteille, Kirkkonummen ruokapalvelun Kartanonrannan päiväkodille, Fazer Food Servicen Iittalan päiväkodille ja Arkean Hepokullan päivähoitoyksikölle.

Diplomin kriteerit läpäisevissä päiväkodeissa suositaan tasapainoista ja lapsille laadittujen ravitsemussuositusten mukaista ruokalistaa (THL 01/2016). Ruokailutilanteissa korostetaan sosiaalisuutta ja kiireettömyyttä sekä huomioidaan mahdollisimman hyvin lasten eri ikävaiheet ja tarpeet.  Myös ruoan alkuperän tuntemus ja sen reitti pellolta pöytään on tärkeää.

Tärkeimpänä lapset

Samalla kun kansalliset ravitsemussuositukset jalkautetaan lasten ja nuorten pariin, pyritään nostamaan ruoanvalmistajien arvostusta sekä luomaan aitoa vuorovaikutusta niin ruokapalveluammattilaisten, koulujen ja päiväkotien henkilökunnan kuin varsinaisten asiakkaiden, eli lasten, välille.

Makuaakkoset-diplomia voi hakea sekä yksityiset että kunnalliset päiväkodit. Kysymyssarja on suunniteltu yhteistyössä hankkeessa mukana olleiden viiden pilottipäiväkodin kanssa. Diplomin hakemista varten on avattu helppokäyttöinen sivusto, joka on vapaasti kaikkien aiheesta kiinnostuneiden käytettävissä.

Myös Valio haluaa olla omalta osaltaan mukana vaikuttamassa lasten terveellisempiin ravitsemustottumuksiin. Olemme mm. luvanneet, että lasten suosimien maitopohjaisten välipalatuotteiden kuten jogurttien sokerin määrä puolitetaan vuoteen 2020 mennessä, mausta tinkimättä.

Lue lisää:
makuaakkosetdiplomi.fi
kouluruokadiplomi.fi

Makuaakkoset-diplomi on osa Ammattikeittiöosaajien Arvostusta ammattikeittiöille -hanketta. Hankkeen päärahoittaja on maa- ja metsätalousministeriö. Yritystukijoina toimivat Valio Oy, Heinon Tukku Oy, Unilever Food Solutions, Electrolux Professional Oy ja Atria Suomi Oy. Hankeyhteistyössä ovat lisäksi mukana Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Opetushallitus, Espoo Catering, Jyväskylän aikuisopisto ja Haaga Helia Ammattikorkeakoulu