Pääsiäisenä syödään lammasta

Pääsiäinen on kevään tärkein ruokajuhla. Sen perinteiset ruoat maistuvat suomalaisille edelleen, mutta sesongin suosikkiraaka-aine lammas, maistuu myös modernimmissa muodoissa.

Lammas on pääsiäisen perinteistä pääruokaa, eikä ihme: se on suhteellisen helppoa valmistaa ja erittäin maukasta. Ammattilaiskeittiöissä taatusti tutuksi tullut nykytrendi, edullisten ruhonosien aiempaa monipuolisempi hyödyntäminen, soveltuu hyvin myös lampaan käyttöön. Esimerkiksi lampaanpaisti ja -viulu tarjoavat ruokailijoille erityisen tiiviitä, tuhteja makuelämyksiä – vaikka niiden kypsentämisessä tovi vierähtääkin.

Lampaasta saa kuitenkin myös nopeampia ruokia, kuten aina toimivaa karetta, fileetä ja parikyljystä. Karitsan kyljykset rosmariini mie de pain ja maustekurkkurahkalla tuo veden piintyneimmänkin bisnesmiehen kielelle. Mallasklaseerattu karitsan ulkofilee ja selleri-spelttipuuro sopii taas puolestaan maanläheisiä makuja arvostaville.

Pääsiäisen moderneja makuja

Asiakkaat arvostavat myös rohkeutta kokeilla uutta. Herkullinen karitsanliha on omiaan intialaisessa ruoassa kuten lammas-koftassa inkiväärijogurtilla. Tai entäpä jos tarjoaisit maukkaaksi grillattua karitsan sisäfileetä ja kookoscurrya tai grillattua karitsan entrecôte-pihviä kumina-voikastikkeella? Sillä eihän pääsiäisen lammasruokien tarvitse aina noudattaa perinteitä. Rohkeimpien listoille sopii myös veden kielelle tuova karitsan paahtopaisti.

Muista myös, että illan listaa voi hyödyntää myös lounaalla. Tarjoamalla lounasruokana vaikkapa lammaspiirakkaa voit hyödyntää samoja raaka-aineita eri aterioilla. Näin pienennät kätevästi myös hävikkiä.

Pääsiäisaterian kruunaa itseoikeutetusti perinteinen jälkiruoka, maistuva pasha. Tämä herkku on vihdoin vakiinnuttanut asemansa suomalaisten pääsiäispöydässä.

Parhaat lammasreseptit: