Presidenttien pöydässä

Suomen 100-vuotiseen itsenäisyyteen mahtuu monenmoista vaihetta. Satavuotisen itsenäisyyden aikana maamme ruokakulttuuri on myös kehittynyt. Maatamme on luotsannut läpi historian myrskyjen 12 presidenttiä, joiden joukosta löytyy myös värikkäitä hahmoja ja todellisia kulinaristeja. Presidenttien ruokakulttuurin kehityksen tarkastelu on tarjonnut mielenkiintoisia näkökulmia, joita sinäkin voit nyt hyödyntää esimerkiksi lounastarjoiluissa.

Olemme avanneet presidenttikausien ruokakulttuuria itsenäistymisen alkuajoilta lähtien esittelemällä yhden presidentin joka kuukausi. K.J. Ståhlbergistä alkanut matka vuonna 1919 on tällä hetkellä edennyt yhdeksänkymmentäluvun puoliväliin. Matka päättyy joulukuussa 2017 Suomen Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kauteen ja nykyhetkeen. Tutustu tästä presidentteihin > 

Maalaisesta ruoasta maailman makuihin ja takaisin

Maatalousyhteiskunnan perusta ja kotiruokien pitkät perinteet näkyvät arjessamme vieläkin. Keittoruokien ja puurojen sekä vellien asema arkiruokana on perua näiltä ajoilta. Sotien vaikutukset ja puute elintarvikkeista oli hyvin konkreettisesti läsnä ihmisten arjessa 1940-1950 -luvuilla. Perunan käyttö kolminkertaistui tuona aikana ja sen avulla Suomen sanotaan selvinneen vaikeista vuosista. Ravintoa haettiin entistä enemmän taas luonnosta: juuresten, marjojen, sienien, kalan ja riistan käyttö lisääntyi vienti- ja ylellisyyselintarvikkeiden ollessa kortilla. Alueelliset ruokaperinteet ovat olleet meille myös arvokkaita. Evakkojen myötä tuoreleivästä ja karjalanpiirakoista päästiin nauttimaan laajemmalti koko maassa.

Kaupungistuminen ja naisten työssäkäynnin lisääntyminen yhdessä teollisen elintarviketuotannon kasvun kanssa heijastui yleismaailmallisesti suomalaisten arkiruokailuun 1960 ja 1970 –luvuilla. Makaroonilaatikko, makkara- ja nakkikeitto sekä lihapullat ja -mureke ovat edelleenkin rakkaimpia lounasruokiamme.

Matkailu, maailman ruokakulttuurit ja uudet raaka-aineet ovat laajentaneet ruokailutottumuksiamme 1980-luvulta eteenpäin.  Arkiruokaamme alkoi ilmentyä eksoottisimpia makuja ja raaka-aineissa pihvitomaatit vaihtuivat kirsikkatomaatteihin ja kiinankalin sijaan salaattien ja tuoreiden yrttien valikoimat ovat kasvaneet. Kun taaksepäin katsoo, niin kehitys on ollut valtava. Nykyään ruoka on yhä useammalle enemmän harrastus kuin pelkkä elinehto. 2010-luvulta alkanut luomu- ja lähiruokatrendi näkyy taas rustiikkisempina makuina ja raaka-aineiden uudenlaisena arvostuksena. Satavuotias Suomi on ikään kuin palannut juurilleen.

Presidenttien pöydässä

Itsenäisyyspäivän juhlinta ansaitsee juhlavuonna suomalaisen ruokakulttuurin teemaviikon. Olemme koostaneet aikamatkamme parhaista paloista toteutettavaksi mahtavan juhlamenun ”Presidenttien pöydässä”. Kullekin päivälle on mietitty pää- ja jälkiruoka, jotka kuvastavat aikansa ruokahistoriaa sekä kyseisen presidentin mieltymyksiä. Teimme valmiin menupohjan tai voit täydentää sen omilla vaihtoehdoilla. Lataa menupohja materiaalipankista >

Maanantai:

Tiistai:

Keskiviikko:

Torstai:

  • 1956—1982: Urho Kaleva Kekkonen: Juustoinen riistapannu

Perjantai: