Täydellinen maitovaahto ja latte art

Täydellinen maitovaahto kahviin baristan neuvoilla

Erikoiskahvien kysyntä kasvaa jatkuvasti ja kahvikansana suomalaiset ovat edelleen maailman kärkeä. Näillä muutamilla Vuoden barista Jarno Peräkylän antamilla vinkeillä pääset hiomaan maidon vaahdottamisen tekniikkaa ja tutustumaan latte artin maailmaan. Kaiken pohjana on tietenkin hyvä kahvi ja oikeanlainen maito!

Näin saat aikaan täydellisen maitovaahdon

  • Maidon vaahdottamista voi verrata kerman vatkaamiseen: jotta juoksevasta kermasta saa vaahtoa, sen joukkoon pitää vatkata ilmaa.
  • Vaahdotettavan maidon tulee olla jääkaappikylmää.
  • Hyvä maitovaahto on pehmeää ja notkeaa, ei kovaa ja kuivaa höttöä. Kun vaahto on onnistunut, ei esimerkiksi cappuccinoa juodessa huomaa, mihin vaahto loppuu ja mistä kahvi alkaa.
  • Jotta maitovaahto onnistuu, ilma pitää saada maitoon tasaisesti ja vähitellen. Sen jälkeen maidon rakennetta työstetään niin, että ilma jakautuu pienenpieniksi kupliksi.
  • Aikaa vaahdon aikaansaamiseen on rajallisesti, sillä maito kuumenee koko vaahdotuksen ajan. Vaahdotus lopetetaan, kun maidon lämpötila on 55–65 astetta.
  • Vaahdottamisen jälkeen kannua kannattaa pyöräyttää pari kertaa, jotta maito sekoittuu tasaisesti. Jos maidon pinnalla on isoja kuplia, ne saa helposti pois lyömällä kannua kevyesti pöytää vasten.

Näin valmistat erikoiskahvit


Latte art viimeistelee erikoiskahvin

Kestävällä maitovaahdolla voit luoda taidetta mukissa! Kaunis kuvio kahvin pinnassa on piste iin päälle ja tarjoaa visuaalista lisäarvoa.


Baristan suosikit kahvin kanssa

Rasvaisemmat maidot sopivat parhaiten kahviin, esimerkiksi Valio kahvimaito, Valio täysmaito tai Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito. Maidon rasva tuo kahviin lisää makua ja pehmeyttä suutuntumaan. Täyteläinen maito on edukseen etenkin cappuccinossa, tähän moni mielellään valitsee Valio Luomu™ vanhanajan täysmaidon. Valio Eila® 3% maitojuoma laktoositon raikkautta kiitellään ns. pidemmissä juomissa, joten se on oiva maito caffè latten raaka-aineeksi, joissa maidon osuus erikoiskahvista on jopa 2/3.

Valio kahvimaito

Valio kahvimaito on suunniteltu yhdessä baristojen kanssa ja tarkoitettu erityisesti kahvin kanssa käytettäväksi. Maultaan Valio kahvimaito on hieman makeampi, mikä tuo kahvijuoman makuun pyöreyttä. Tästä syntyy kestävä vaahto, ja se sopii siksi erityisen hyvin erikoiskahveihin. Rasvaa 2 g / 100 g.

 

Valio täysmaito

Täyteläinen Valio täysmaito sopii erinomaisesti kahvin kanssa sellaisenaan ja siitä syntyy myös samettinen vaahto. Rasvaa 3,5 g / 100 g.

 

Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito

Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito  on maultaan todella täyteläinen ja kermainen, ja sopii etenkin lyhyempiin kahvijuomiin. Rasvapitoisuutta ei vakioida, vaan on rasvaa saman verran kuin suoraan lehmästä lypsettynä, 4,1–4,4 %. Rasvapitoisuus vaihtelee lehmän rodun, sen syömän ravinnon ja vuodenajan mukaan.

 

Valio Eila® 3% maitojuoma laktoositon

Valio Eila® 3% maitojuoma laktoositon on suosittu myös kahvilakäytössä, sillä laktoosittomana tuote soveltuu myös niille, joille maidon laktoosi aiheuttaa vaivoja. Rasvapitoisuus on 3 g / 100g.

 

Helsinki Coffee Festival

Valio osallistuu jälleen Kaapelitehtaalla järjestettäville Helsinki Coffee Festivaleille 20.–22.huhtikuuta. Perjantain ammattilaispäiville on mahdollista ilmoittautua maksutta. Lue lisää ja ilmoittaudu>

Luvassa mielenkiintoista ohjelmaa sekä Valion osastolla suosittu Latte tasting, jossa pääset oppimaan ja kuulemaan eri maitojen käyttäytymisestä vaahdotuksessa sekä maistelemaan omaa suosikkilatteasi. Nähdään HCF:ssä!