Välimeren maut ruoanlaitossa

Välimeren maissa syödään tuoreista, sesongin mukaisista raaka-aineista valmistettuja ruokia, joita maustetaan yrteillä. Tutustu eri maiden tyypillisiin makuihin ja resepteihin.

Välimeren ruokakulttuuri on niin laaja käsite, ettei maustamista käytännössä voi yleistää tiettyihin mausteisiin tai raaka-aineisiin. Voidaan kuitenkin todeta, että Välimeren ”mausteina” toimivat yleisellä tasolla raaka-aineiden tuoreus ja sesonkiajattelu sekä erilaiset yrtit ja paikalliset raaka-aineet.

Välimerellä suositaan lähellä tuotettua ja sesongin parhaita raaka-aineita

Yleisellä tasolla Välimeren maissa syödään hyvin alueellisesti, niin että rannikolla nautitaan merenantimia ja mantereella lihaa, kanaa, lammasta ja riistaa, kuten kania. Oliiviöljy, valkosipuli ja yrtit ovat käytännössä Välimeren maustamisen pyhä kolminaisuus. Usein saatetaan kuvitella, että Välimeren ruokakulttuuri on mausteista, mutta eksoottisten mausteiden sijaan, miltei poikkeuksetta maut pyritään tuomaan esiin tuoreiden, sesongin raaka-aineiden kautta.

Espanjan makumaailmaa voi hakea esimerkiksi paprikan, lehtipersiljan ja savun kautta. Timjami, chorizo ja Manchego-juusto ovat myös ruoanlaiton ja tapasten yleisiä kulmakiviä.

Italiaan suunnataan tomaatin, basilikan ja valkosipulin yhdistelmällä. Lisäksi parmesaani, mozzarella, lehtipersilja, sitruuna ja valkoviini auttavat oikeaan makumaailmaan pääsemisessä.

Kreikan kaduilla tuoksuu paahtuneen rasvan aromit ja se maistuu myös ruoassa. Grillatut lihat, kalat ja kasvikset sekä valkosipuli, lehtipersilja, oregano ja tuore sitruuna ovat ehdottomia makuyhdistelmiä Kreikan ruokakulttuurin maisemakarttaa hakiessa. Tomaatti, oliivit, fetajuusto ja erilaiset tahnat ja kastikkeet ovat iso osa kreikkalaista mezekulttuuria.

Ranskalaiseen pöytään kuuluvat ruokalajit, joissa käytetään timjamia, rosmariinia, punaviiniä, vihanneksia, voita ja kermaa.

Pohjois-Afrikan yleisiä raaka-aineita ovat mm. pähkinät, oliivit, taatelit, mantelit, couscous, sahrami, kaneli, muskotti, minttu, korianteri ja persilja.