Juhlakauden juomatärpit

Juomat kuuluvat juhlaan. Katso ideat ammattilaisille joulun herkullisiin kylmiin ja kuumiin alkudrinkkeihin sekä iltatilaisuuksien maistuviin mocktaileihin!

Herkullinen alkudrinkki syntyy tilaisuuden luonteen mukaan

Ravintoloissa siirrytään talvisempiin makuihin joulun lähestyessä. Kauteen kuuluvat mausteiset ja kuumat juomat, mutta myös raikkaat kylmät versiot sopivat hyvin tarjoiluun. Modernit pikkujoulut on hauska aloittaa esimerkiksi kuplivalla samppanjapohjaisella cocktaililla. Kuplat herättelevät ruokahalua ja samalla kupliva juoma tekee illan aloituksesta juhlavan ja hauskan. Kuplien joukkoon kannattaa sekoittaa jotakin makeaa ja kirpeää, jotta pirskahtelevan juoma pääsee oikeuksiinsa. Raikas alkoholiton drinkki  eli mocktail on myös hyvä vaihtoehto, joka maistuu monelle.

Joulunajan alkumalja voi olla hyvin myös lämmin. Esimerkiksi omenasta valmistettu lämmin aperitiivi toimii todella hyvin. Pohjaksi voi esimerkiksi keittää omenamehusta, sokerista ja kanelista siirapin, lisätä siirapin joukkoon lämmintä maalaissiideriä, hieman tummaa rommia ja koristella lämmin juoma kanelitangolla ja kuivatulla omenasiivulla. Valion glögit ovat helppo ja maistuva vaihtoehto, ja niistä  löytyy tumma, vaalea ja sokeriton versio. Valio Hehku® yllättää kirsikan ja rommin aromeilla.  Valmiit glögit toimivat mainiosti myös pohjana kuumille juomille.

Kauden kuumin juomatärppi

Juustotee on todellinen hitti Aasiassa ja sen suosio kasvaa myös Euroopassa. Lämpimän tai kylmän teen päälle valutetaan pehmeää ja täyteläistä tuorejuustovaahtoa.Tämä juoma herättää taatusti mielenkiinnon juomalistalla. Kokeile, jos uskallat – tähän herkkuun voi nimittäin jäädä koukkuun!

Miten syntyy täydellinen alkoholiton cocktail?

Alkoholittomien cocktailien eli mocktailien kysyntä on lisääntynyt monissa ravintoloissa viime vuosina.

– Pitkään kaikki alkoholittomat aperitiivit olivat mehua, siirappia ja soodaa tai pommacia. Mocktailia olisi hyvä ajatella samaan tapaan kuin alkoholiakin sisältäviä juomia: mitkä maut sopivat yhteen ja mikä on tilaisuuden luonne, missä juomaa tarjoillaan, Heidi pohjustaa.

Alkoholiton alkoholi kuulostaa maallikon korvaan kummalliselle. Kyseessä on alkoholin tapaan tehdyt "tisleet", joista on tislattu alkoholi pois, mutta tuote on säilyttänyt alkoholijuomille tyypillisen katkeruuden ja makumaailman. Heidi vinkkaa, että tällaisia tuotteita on tällä hetkellä markkinoilla mm. Seedlipin tuotteet sekä Supasawa.

– Mocktailit klassikkojuomista rakentuvat kivasti korvaamalla juomaan käytettävä alkoholi Seedlipin tisleellä. Klassikko Gin Tonicista saadaan raikas alkoholiton versio mittaamalla lasiin 4 cl Seedlip Gardenia, jäitä ja pidennetään seljankukka-tonicilla. Kaunis, juoman teemaan sopiva koristelu on rosmariinin oksa ja syötävän kukka, kuten orvokki tai rautayrtti.

Heidin ohjeella  onnistuu myös jouluisen lämmin alkumaljan Valio Hedelmätarha® luomupuolukkamehusta. Juomassa pohjoisen marja saa seurakseen ja aromaattista vaniljaa.

Täydellinen mocktail on muutakin kuin mehua.

Lämmin puolukka-vaniljamalja

6 hengelle (1,5 dl / annos)

  • 9 dl Hedelmätarha® luomupuolukkamehua
  • 0,5 dl puolukoita
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 3 kpl tähtianiksia
  • 6 kpl kanelitankoja koristeluun

Yhdistä ainekset kattilaan, anna kiehahtaa ja siivilöi puolukat pois. Koristele kanelitangolla ja puolukoilla.

Lämmitystä vaille valmiit Valion glögit

Vain kuumennus ja höyryävä glögi on valmis tarjottavaksi asiakkaille vaikka termarista! Valion glögivalikoimasta löytyvät perinteisen tumman glögin lisäksi vaalea glögi sekä sokeroimaton tumma glögi. Glögeissä on käytetty aitoja joulumausteita kuten kanelia, neilikkaa, kardemummaa ja inkivääriä. Joulukauden tarjoiluihin sopii myös talvinen ja aromikas Valio Hehku® mausteinen rypälejuoma, joka saa makunsa neilikasta, kanelista, rommista, kirsikasta ja vanilliinista.