Valio Food Solutions

Joulun juomatarjoilut

Miten syntyy herkullinen alkudrinkki ja kuinka valmistat erilaiset mocktailit?

Ravintoloissa siirrytään sesonkiajattelun mukaan talvisempiin makumaailmoihin joulun lähestyessä ja juomatuotteissa haetaan lämpöä mausteista ja kuumista juomista.

Juomatarjouluun tuorejuustotee

Tämän hetken kuumin tärppi on suuren suosion Aasiassa saavuttanut tuorejuustotee. Tee voi olla lämmin, kylmä, maustettu tai smoothietyylinen hedelmäpommi, jonka pinnalle on valutettu ilmava tuorejuustovaahto. Takuuvarma mielenkiinnon herättäjä juomalistallasi.

Erilaisia juomareseptejä, kylminä ja kuumina.

Vuoden Tarjoilija 2019, Heidi Martikainen kehitti jouluisen lämpimän ja kovasti kehutun alkumaljan Valio Hedelmätarha® hedelmä-mustaherukka luomutäysmehusta. Herukkaherkun resepti löytyy tämän artikkelin lopusta. Kestävä kehitys nostaa päätään myös ravintoloissa. Heidi ennustaa, että hävikkikeskustelut, sesonkiajattelu ja eettiset valinnat tulevat näkymään ihmisten jouluvalmisteluissa. Asiakkaat haluavat eettisempää ruokaa, alkoholittomia juomia ja lahjoja, jotka kestävät. Läheisille halutaan yhä useammin hankkia tavaran sijaan aineeton lahja – elämys. Jo viime vuonna ravintoloiden lahjakorttien hankinta elämyslahjana nousi roimasti ja uskon sen nousevan tänäkin vuonna yhdeksi suositummista joululahjoista, Heidi kertoo.

Herkullinen alkudrinkki syntyy tilaisuuden luonteen mukaan

Modernit pikkujoulut on hauska aloittaa esimerkiksi kuplivalla samppanjapohjaisella cocktaililla. Kuplat herättelevät ruokahalua ja samalla kupliva juoma tekee illan aloituksesta juhlavan ja hauskan. Kuplien joukkoon kannattaa sekoittaa jotakin makeaa ja kirpeää, jotta pirskahtelevan juoman sekaan saadaan hieman jotain lisää.

Perinteisempää aperitiivia hakevalle, alkuun on kiva tarjoilla jotain lämmintä ja herkullista. Esimerkiksi omenasta valmistettu lämmin aperitiivi toimii todella hyvin. Pohjaksi voi esimerkiksi keittää omenamehusta, sokerista ja kanelista siirapin, lisätä siirapin joukkoon lämmintä maalaissiideriä, hieman tummaa rommia ja koristella lämmin juoma kanelitangolla ja kuivatulla omenasiivulla. Herkullisia juomia on niin monta kuin on niiden nauttijoitakin.

Täydellinen mocktail on jotain muutakin kuin mehua

Kysyimme myös, miten syntyy täydellinen alkoholiton cocktail, sillä niiden kysyntä on noussut monissa ravintoloissa viime vuosina.

– Pitkään kaikki alkoholittomat aperitiivit olivat mehua, siirappia ja soodaa tai pommacia. Mocktailia olisi hyvä ajatella samaan tapaan kuin alkoholiakin sisältäviä juomia: mitkä maut sopivat yhteen ja mikä on tilaisuuden luonne, missä juomaa tarjoillaan, Heidi pohjustaa.

Alkoholiton alkoholi kuulostaa maallikon korvaan kummalliselle. Kyseessä on alkoholin tapaan tehdyt "tisleet", joista on tislattu alkoholi pois, mutta tuote on säilyttänyt alkoholijuomille tyypillisen katkeruuden ja makumaailman. Heidi vinkkaa, että tällaisia tuotteita on tällä hetkellä markkinoilla mm. Seedlipin tuotteet sekä Supasawa.

– Mocktailit klassikkojuomista rakentuvat kivasti korvaamalla juomaan käytettävä alkoholi Seedlipin tisleellä. Klassikko Gin Tonicista saadaan raikas alkoholiton versio mittaamalla lasiin 4 cl Seedlip Gardenia, jäitä ja pidennetään seljankukka-tonicilla. Kaunis, juoman teemaan sopiva koristelu on rosmariinin oksa ja syötävän kukka, kuten orvokki tai rautayrtti.

Heidin ohjeilla tehtiin myös joulun myyntinäyttelyyn mustaherkukkainen, vähän glögiä muistuttava alkujuoma.

Lämmin Herukkaherkku joulusesonkiin

6 hengelle (1,5 dl / annos)

  • 9 dl Hedelmätarha Mustaherukka-hedelmä mehua
  • 0,5 dl mustaherukoita
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3 kpl tähtianiksia

Yhdistetään ainekset kattilaan, annetaan kiehahtaa ja siivilöidään mustaherukat pois. Koristellaan kanelitangolla ja herukoilla.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›