Valio Aimo

Joulun juustotarjoilut

Valion herkuttelujuustot, täytteet ja tarjoiluvinkit kruunaavat juhlavan tarjontasi. Herkullinen juustotarjotin on myös ajansäästäjä ammattikeittiössä.

Mitä olisikaan joulu ilman juustoja! Tarjoiluvalmiit juustokolmiot laudalle, veitsi kylkeen, hillot ja täytteet kippoihin ja kelmut päälle, niin yksi juhlapöydän tärkeä osa on jo tehty. Kun juustot tarjoillaan isoina paloina, pysyy juuston kuivumispinta-ala pienempänä ja keittiön ajankäyttö järkevämpänä. Tutustu herkullisiin suomalaisiin juustoihin ja löydä suosikkisi – kenties tarjoat asiakkaille tänä vuonna juustotarjottimen kokonaan kotimaisista juustoista?

Valion herkuttelujuustot

Valio Keisarinna® on uusimpia juustopöydän tulokkaita. Keisarinnasta löytyy karamellimaisia ja hedelmäisiä makuvivahteita sekä herkullisia kiteitä. Se suorastaan sulaa suuhun ja vie kielen mennessään.

Etelä-Euroopan juustokulttuurista inspiroituneena Valion juustomestarit loivat kokonaan uudenlaisen juustotyypin: Valio Keisarinna® lainaa herkullisen karamellimaisia makuvivahteita kovilta italialaisilta juustoilta, mutta on rakenteeltaan goudamaisen kimmoisa ja aavistuksen kiteinen.

Valio Alppi Kreivi® vuoristojuusto omaa hyvin laajan ja vivahteikkaan makumaailman. Se on rehevä, maamainen vuoristojuusto, josta löytyy täyteläistä luonnetta pitkän kypsytyksen ansiosta. Valio Alppi Kreivi® on vuoristojuusto, joka sopii nautittavaksi sellaisenaan tai esim. fondueen. Se voitti kultaa tasokkaassa pohjoismaisten juustojen laatukilpailussa vuonna 2014 Herningissä, Tanskassa.

Valio Ritari® on pitkään kypsytetty ja pehmeän voimakas kermajuusto herkutteluun. Sen suussa sulavan pehmeä maku sopii esimerkiksi juustotarjottimelle, salaatteihin sekä leivän päälle.

Valio Ritari® juuston pehmeän voimakas maku perustuu reseptiin, jolla Lounais-Suomen linnoissa ja kartanoissa valmistettiin herkullista kermajuustoa jo 1800-luvun lopulla. Sen sulavan pehmeä maku syntyy vähintään 9 kuukauden kypsytyksellä.

Valio Juhla® cheddar on myös pitkään kypsytetty juusto, josta löytyy hienostunutta happamuutta, hedelmäisyyttä sekä herkullista murenevuutta, eikä sen maku voimakkaana juustona jätä ketään kylmäksi.

Hienostuneen happamalla, herkullisen murenevalla Valio Juhla® cheddarilla on pitkät perinteet. Se suunniteltiin aikanaan Valion 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, ja uudistuneena se palasi markkinoille Valion 110-vuotisjuhlavuonna.

Pehmeää ja suussa sulavaa Valio Kappeli® juustoa on valmistettu Lapinlahdella ja myyty Manhattanin deli-kaupoissa jo vuosien ajan. Valio Kappeli® on kermaisen suussa sulava Saint Paulin -juusto, maultaan täyteläinen ja miedosti hapan.

Alun perin trappistimunkkien kehittämien Saint Paulin -juustojen juuret ovat Ranskassa, Valio Kappeli® puolestaan valmistetaan Lapinlahdella.

Salaneuvos® Vanhempi on vahva ja pähkinäinen, pitkään kypsytetty goudajuusto, jonka intensiivinen maku käy niin herkutteluun kuin ruuanlaittoonkin.

Valio Mustaleima™ on juustopöydän kuningas: vahva, voimakas ja itkevä. Siitä löytyy pähkinäisyyttä ja sipulisuutta sekä hyvin monipuolinen aromimaailma. Se on ollut suomalaisten suosikkijuusto jo yli 50 vuotta.

Voimakas, pitkään kypsytetty emmentaljuusto Valio Mustaleima™ on klassikko, joka valmistetaan perinteisin menetelmin Valion juustomestarien taidolla ja huolenpidolla. Vähintään 9 kuukauden kypsytyksen tuloksena juuston koloista vierähtävät kyyneleet kertovat rikkaasta aromista. Löytyy myös isommassa koossa, josta on helppo leikata sopivia paloja juustolautaselle.

Valio AURA® sinihomejuusto on ainutlaatuisen makuinen suomalainen sinihomejuusto. Sen kirpeän hapan ja kermainen maku soveltuu niin herkutteluun kuin ruoanlaittoon. Juustopöydän kruunaa kokonainen AURA®-kiekko.

Valio AURA® Gold on suomalainen, pitkään kypsytetty, aromikas sinihomejuusto. Sen ainutlaatuisen aromikas maku on peräisin vähintään kaksi kertaa Valio AURA® sinihomejuustoa pidemmästä kypsytysajasta. Valio AURA® Gold on kausituote ja saatavilla vain rajoitetun ajan. Näyttävyyttä juustopöytään luo kokonainen AURA® Gold-kiekko.

Juustojen täytteet ja lisukkeet

Valion laadukkaat täytteet ja hillot ovat kuin tehtyjä juustojen lisukkeiksi. Täytteiden jatkaminen esimerkiksi brandyllä, likööreillä tai sherryllä tuovat sopivaa potkua juuston suolaisuuden ja hillojen makeuden tasapainottamiseen.

Mustaherukkatäyte pienellä brandy-lisäyksellä sopii AURA®-juuston kaveriksi erinomaisesti. Lemon curd täyte ripauksella appelsiininkuorta ja kanelia tuo jouluisen makeuden Alppi Kreivi vuoristojuustoon. Lisäämällä happoa sitruunasta, limestä tai etikoista lieventyy haluttaessa täytteiden makeus. Juustojen lisukkeina toimivat tietenkin myös suolaiset ja makeat keksit, suklaa, hedelmät, marjat, ilmakuivattu kinkku ja lakritsi, viinejä ja muita juomia unohtamatta. Erilaiset marjat ja hedelmät toimivat myös loistavasti juustojen lisukkeina.

Juustojen oikea tarjoilulämpötila

Kypsytettyjen juustojen maut ja aromit tulevat parhaiten esille, kun juustot ovat lähes huoneenlämpöisiä. Homejuustot sekä muut kypsytetyt juustot tulee ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, noin 1–2 tuntia aikaisemmin. Tuorejuustot nostetaan juustotarjottimelle vasta juuri ennen tarjoilua. Kaikille juustoille tulisi varata omat veitsensä, jotta juustojen eri aromit eivät sekoitu.

Kurkkaa vinkit