Valio Food Solutions

Karmivan suloista Halloweenia

Halloween tarkoittaa karkkeja, kepposia, kurpitsoja ja naamiaisasuja. Oranssilla ja mustalla värillä, ripauksella mielikuvitusta ja pienillä tuunauksilla hyödynnät tämän nousevan teemapäivän lounailla ja kokoustarjoiluissa.

Halloweenia vietetään Suomessa lokakuun lopussa

Alkujaan Halloween on merkannut kelttiläisille talven ensimmäistä päivää, jolloin myös uskottiin vainajien liikkuvan ihmisten keskuudessa. Irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset veivät aikanaan juhlaperinteensä Yhdysvaltoihin, mistä TV:stä ja elokuvista tuttu Halloween karnevaalihumu levisi tänne Suomeen. Aivan uudesta asiasta ei kuitenkaan ole kyse, sillä täällä pohjoisessa vietettiin talonpoikaisaikaan sadonkorjuu- eli kekrijuhlia loppusyksystä, mutta kaupunkiin muuttaneet unohtivat perinteet lähes kokonaan, ja kristillinen pyhäinpäivä korvasi pakanalliseksi koetun juhlan.

Tämän takia Halloweenille ei ole vakiintunut tarkkaa päivämäärää Suomessa. Kun Yhdysvalloissa Halloween on aina 30.10, niin Suomessa sitä juhlitaan yleensä lokakuun viimeisenä viikonloppuna tai pyhäinpäivän aattona. Varaudu siis lokakuun lopun karnevaaliin, joka vuosi vuodelta saa enemmän huomiota täällä meillä Suomessakin.

Halloween piristää aikuistenkin syksyä

Pienet väriläiskät ja iloittelut ovat hyvin tervetulleita loppusyksyn pimeisiin hetkiin ja piristävät asiakkaasi arkea, oli kyse sitten teeman ympärille suunnitellusta lounaasta tai kahvihetkestä kera ihanan karmivan hirviöleivoksen!

Halloweenina leivonnaiset saavat näyttä hurjilta ja mukana on aimo annos leikkimielisyyttä. Kakut, muffinsit, munkit, kuppikakut ja keksit koristellaan hämähäkeillä ja seitillä, silmillä, limalla, toukilla ja muilla ötököillä. Koristelut syntyvät helposti erilaisilla karkeilla, sokerimassoilla, kastikkeilla ja pursotuksilla. Tässä teemassa saa todella käyttää luovuutta ja suorastaan hullutella!

Hirvittävän helpot Halloween-tarjoilut

Halloween-teemassa avainsana helppouteen on tuunaus. Valmiita pikkupullia käyttämällä loihdit käden käänteessä esimerkiksi hirviödonitseja, jotka heräävät eloon hammas- ja silmäkarkeilla.

Karmivasta nimestään huolimatta hautarahka kätkee sisälleen suloisen makuyhdistelmän. Vadelmahillon ja turkinpippurirahkan yhdistelmä on hurmaava.

Jos työstät alusta alkaen leivonnaisesi itse, reseptivinkkinä toimii Halloween-munkit, joiden ulkomuoto oranssin pomadan kera muistuttaa pyöreätä kurpitsaa.

Valio Hörppy™ mehujuomat sopivat värikkyytensä (ja mustan värinsä!) ansiosta hyvin Halloween-hullutteluihin. Käytä sellaisenaan tai tuunaa booliksi lisäämällä hedelmiä ja jääpaloja.

Kurpitsa kuuluu Halloweeniin

Kurpitsalyhdyt ovat Halloweenin käytetyin tunnus. Kurpitsoilla koristellaan juhlatilat ja maustetaan ruokalistat. Tuo pyöreä, oranssinhehkuinen herkku sopii moneen: keittoihin, pastaan, pihveihin, salaatteihin ja vuokaruokiin. Kurpitsan hieman makea ja mieto maku sopii hyvin myös piirakoiden täytteeksi. Kurpitsan kaveriksi voi yhdistää mausteeksi esimerkiksi inkiväärin, kanelin tai kardemumman. Lounaaksi sopii esimerkiksi kurpitsa-juustopihvit ja kurpitsainen Mifu-juuresvuoka.