Vinkit leipäviikon vitriinitarjoiluun

Leipäviikkoa vietetään 9.–15. syyskuuta ja tänä vuonna teemana on #syönkauraa. Harva kuitenkaan tietää, että leipäviikkoa on vietetty jo ainakin vuodesta 1935 alkaen.

Leipäviikon historia

Vuonna 1964 leipätiedotus järjesti leivän menekin edistämiseksi leipäviikon edeltäjän, ensimmäisen leipärynnäkön. Tapahtumalla on jo pitkät perinteet ja se herättää suurta mielenkiintoa eli mahdollisuudet menestyksekkääseen toteutukseen ovat hyvät. Nykyisin tumman ja vaalean leivän suosio Suomessa on aika tasaväkistä, joten molempia kannattaa olla tarjolla monipuolisesti.

Leipäviikkoteeman hyödyntäminen on loistava mahdollisuus lisätä esimerkiksi vitriinituotteiden menekkiä. Tarjoamalla uudenlaisia, mielenkiintoisia leipävaihtoehtoja herätät asiakkaan mielenkiinnon ja kokeilunhalun uusiin makunautintoihin. Maku on tietenkin tärkeä, mutta myös ulkonäöllä ja tarjoilutavalla on suuri merkitys, kun asiakas valitsee vaikkapa mukaan otettavaa evästä, ja kun mietit kokous-  ja kahvitarjoilujen suolaista vaihtoehtoa.

Täyte antaa leivälle sen oman persoonan

Hyvä suunnittelu ja luovuuden esille tuominen on tässäkin tapauksessa, kuten ruoanlaitossa ylipäänsäkin, kaiken hyvän alku. Täytetty leipä itsessään on meille kaikille yksinkertainen juttu valmistaa, mutta kun sen suunnitteluun panostaa on lopputulos usein paljon houkuttelevampi ja näyttävämpi kuin kiireessä valmistettu ns. pakollinen vitriinin täyte. Näyttävien leipien avulla onnistut pienemmilläkin määrillä saamaan vitriini- ja leipävalikoimasi entistä houkuttelevammaksi.

Vaikka tuoreus, raikas ilme ja monipuolisuus ovat hyvän leipävalikoiman kulmakiviä, ei hävikinkään hyödyntäminen ja hallinta ole tässä pois suljettua. Erilaiset täytteet ja kastikkeet tarjoavat tähän hyvän mahdollisuuden.

Kun haluat valmistaa onnistuneen, raikkaan täytteen, kannattaa kääntyä hapankermatuotteiden puoleen. Smetana, ruokajogurtti tai vaikkapa kermaviili luo aivan erilaista makumaailmaa, kuin vaikkapa majoneesi, joka saattaa tuntua raskaalta leivän välissä.

Syksyllä täytetyissä leivissä kannattaa hyödyntää runsaasti tarjolla olevia sesonkituotteita ja hakea inspiraatiota meidän uusimmista leipäviikkoa varten suunnittelemista ohjeistamme. Olemme koonneet yhteen monia inspiroivia ohjeita, joiden makumaailmat vaihtelevat possusta loheen, Japanista Mexicoon ja aina croissanteista perunarieskaan.

Resepti-ideoita leipäviikolle