Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Juhannus ja juustotarjotin

Kesä koitti vihdoin, ja nyt on aika toteuttaa omia suunnitelmia niin työssä kuin vapaa-aikanakin. Toisenlaisen lähtökohdan tarjoiluhetkiin ja menukokonaisuuksiin antaa kaikille tutut juustot, jotka sopivilla lisukkeilla muuntuvat kesäiseksi naposteltavaksi.

Olemme tottuneet tuomaan juustoja isosti joulunaikaan, mutta mikseivät ne kävisi myös keskikesän juhlaan eli juhannukseen? Monipuoliset juustotarjottavat sopivat erittäin hyvin kesäistenkin makujen kanssa, esimerkiksi kirpeät punaherukat ja mehevät vadelmat maistuvat juustojen kaverina..

Ei juhannusta ilman juhannusjuustoa

Jos pohjoispohjanmaalaiselta kysyy, niin juusto kuuluu olennaisesti juhannukseen. Heillä päin on vanhanajan täysmaidosta ja juustojuoksutteesta keitelty juhannusjuustoa, eli makiaajuustoa jo ammoisista ajoista asti. Talon emäntäkin saatettiin valita sen mukaan, kuka keittää makeimmat juustokeitot. Käy katsomassa juhannusjuuston resepti kuluttajapalvelusta. Nykykaupunkilaiseen elämäntyyliin sopinee kuitenkin paremmin herkullinen juustotarjotin.

Juustoja aamusta iltaan

Juustotarjotin on mitä mainioin tapa nautiskella syömisestä yhdessä pöydässä perheen, ystävien tai työkavereiden kanssa. Juustotarjotin on mukava kesäeväs esimerkiksi terassilla tarjoiltavaksi. Kun perinteiseen juustotarjottimeen lisätään runsas määrä erilaisia lisukkeita ja naposteltavia, syntyy näyttävä kokonaisuus. Tällainen tarjottava sopii niin alkupalaksi tapas-tyyliin, brunssin kattaukseksi kuin herkulliseksi jälkiruokapöydäksi. Isoissa menukokonaisuuksissa juustot ovat myös hyvä väliruoka, joka rytmittää koko tarjoiluhetkeä loistavasti.

Juustot ovat myös oiva lisämyynnin paikka

Ei pelkästään yksin juustot, vaan siihen kylkeen on erittäin helppoa myydä myös juustoihin sopivat juomat. Pirskahtelevat kuohujuomat ja roséviinit luovat yhdessä juustojen kanssa kesään uutta ulottuvuutta. Kuplat nostattavat juustojen maut uudelle tasolle.

Psst! Muista oikea tarjoilulämpötila…

Juustojen tarjoilussa olennaista on oikea lämpötila. Kypsytettyjen juustojen maut ja aromit tulevat parhaiten esille, kun juustot ovat lähes huoneenlämpöisiä. Homejuustot sekä muut kypsytetyt juustot tulee siis ottaa huoneenlämpöön noin 1-2 tuntia ennen tarjoilua. Tuorejuustot nostetaan tarjottimelle vasta juuri ennen tarjoilua.