Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Juusto toimii leivonnassa monella tavalla

Juusto on lisännyt suosiotaan leivonnaisten raaka-aineena. Sillä saakin tuotua helposti uutta ilmettä ja erilaisia vivahteita tuttuihin resepteihin. Makua juustossa on luonnostaan runsaasti: yhteen juustokiloon käytetään noin 10 kiloa maitoa. Se on siis tiivistä aromia, joka voimistuu kypsytyksen myötä. Mitä enemmän makua haluaa, sitä kauemmin kypsytetty juusto tulee valita.

Monipuolinen raaka-aine

Juustolla voi tuoda makua leivontaan monella tavalla. Pääkäyttöalue leipomoissa on kuitenkin raasteet. Niitä käytetään pääosin tuotteen pinnalla, jolloin raasteen täytyy sulaa kauniisti ja antaa hyvää makua.  

Juuston käytöllä leivonnassa on monta hyvää perustetta. Kun juustoa sekoitetaan taikinoihin, saadaan taikinassa esille maitoproteiinin edut, eli hyvät emulgointi- ja vedensidontaominaisuudet. Juustolle luontainen rasva voitelee taikinaan sitkoa, ja juusto tuo yleisesti hyvää makua.

Toimii suolaisessa ja makeassa leivonnassa

Juusto on yleinen raaka-aine suolaisten piiraiden ja pasteijoiden täytteissä. Jos halutaan, että juusto sulaa täytteeseen, valitaan esimerkiksi Valio Emmental punaleima tai Valio Fontal. Ne sulavat tasaisesti osaksi täytettä. Quiche-tyyppisessä piiraassa halutaan usein, että juusto näkyy eikä sula. Tällöin esimerkiksi Valio raejuusto, Valio Eila® salaattijuusto tai Valio Koskenlaskija® murennettu ovat hyviä valintoja. Ne niin maistuvat, näkyvät kuin tuntuvatkin täytteessä.

Valio AURA® sinihomejuuston juhlavuonna on pakko vielä mainita tuotteen toimivuus sekä suolaisissa että makeissa leipomotuotteissa. Sillä saa loihdittua ihanasti uutta makua ja ilmettä valikoimaan. Kokeile vaikkapa aprikoosi-sinihomejuustowienereitä tai sinihomejuusto-päärynäpiiraita.

Lisäksi vinkkinä mainittakoon vielä, että voileipäkakkuun saa tehtyä todella herkullisen kuorrutuksen vaahdottamalla keskenään Valio Koskenlaskija® sulatejuustoa ja Valio voita. Se vie kielen mennessään.