Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Kasvikset maistuvat lomien jälkeen

Kesälomien jälkeen monella on edessään pieni skarppaus ruokavalion suhteen. Elokuu onkin hyvä hetki tarjota kasvispainotteista ruokaa.

Lomilla suomalaisilla on tapana syödä hiukan tuhdimpaa ruokaa: grillimakkarat ja oluet melkeinpä kuuluvat mökkeilyyn. Lomien loppuessa on mukavaa syödä vähän enemmän myös kasviksia, jotka saattavat helteillä jäädä vähemmälle.

Täytetty kasvispizzaAmmattikeittiöiden kannalta tämä on hyvä uutinen, sillä kasviksista saa helposti ja nopeasti hyviä ruokia. Valiolta löytyy monenlaisia pakastekasviksia omina lajikkeinaan tai valmiina sekoituksina, joista valmistat maistuvia aterioita kasvisruokien ystäville. Kokeile vaikkapa täytettyä kasvispizzaa tai värikästä kasvispiirakkaa perinteisten salaattien ohella.

Myös välimerenkala ja lohi-couscoussalaatti ovat raikkaita, loppukesään sopivia ruokia. Kasviksemme ovat tasalaatuisia, joten voit huoletta noudattaa erilaista reseptiikkaa yhä uudelleen. Ne sopivat mainiosti niin kasvisruokiin kuin patoihin, keittoihin, gratiineihin, kiusauksiin ja lisukkeeksi aterioille.

Hävikkiä on helppo hallita

Yli 20 prosenttia suomalaisten ammattikeittiöiden ruoasta päätyy roskiin. Se on iso määrä, kun ottaa huomioon miten pienillä teoilla hävikkiä saa pienennettyä rutkastikin. Pakastekasvikset auttavat hävikin hallinnassa, mutta muista myös nämä:

Keitettyjä vihanneksia: porkkanaa, kukkakaalia ja parsakaalia Hyödynnä kasvisten tähteitä keitoissa tai paista niistä uunissa herkullisia snackseja.
Käytä kaalien kannat ja lehdet muhennoksiin ja maukkaisiin sosekeittoihin. Esim. parsakaalin varsia voi käyttää mainiosti sosekeitossa.
Kuivaa ylijäämäkasvikset ja tee niistä maistuvia ”kasviskrutonkeja”. Leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi ja kuivaa ne uunissa alhaisessa lämpötilassa.

Elokuisin terveisin,