Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Kun on juhlan paikka

Kevään ja kesän juhlissa näyttävät leivonnaiset somistavat juhlapöytää ja vitriineitä siinä, missä varsinaiset koristelutkin. Tämän kevään uusissa resepteissäni yhdistyy jotain uutta ja jotain vanhaa. makua leivonnaisiin tuo Valion raikkaat hillot ja täytteet – tuoreita kauden marjoja unohtamatta!

Tyylikkäät leivonnaiset vitriiniin ja juhlapöytään

Juhlissa voi irrotella hyvällä huumorilla. Pieni Petit Fours shamppanjakorkki on yksinkertaisen tyylikäs pikkuleivos, jonka voi tarjoilla kermavaahdon kera. Valio Leipomo appelsiinikuorihillo maustaa runsaasti Valio voita ja kananmunia sisältävää taikinaa. Pohja-aihiot säilyvät hyvin joko pakkasessa tai kylmiössä, joten ne voi valmistaa ennakkoon. Kostutus kannattaa kuitenkin tehdä vasta edellisenä päivänä. Myös tyylikkäiden lakkatuulihattujen pohjat voi valmistaa etukäteen ja täyttää sekä viimeistellä tarpeen mukaan vitriiniin tai tilaukseen. Ylellinen Valio Leipomo lakkahillo ja Valio Viola® tuorejuusto antavat makua leivoksiin, ja viimeistelyn voi hoitaa Valio kermasta tehdyllä ruusukkeella. Mangobaban salaisuus piilee runsaassa mangon käytössä. Sitä on tässä leivoksessa kolmessa muodossa: soseena, kuutioina ja täytteenä. Valio crème fraîche raikastaa pinnassa olevan täytteen hienoa mangon makua. Valio mangokuutiot taas korostavat leivoksen hedelmäistä makua ja ulkonäköä.

Näyttävän näköiset ja juhlavat Mansikkaiset tai vadelmaiset macaronleivokset somistavat juhlapöytää raikkailla väreillään. Macaron-pohjan valmistus voi tuntua alkuun haasteelliselta, mutta se vaatii vain huolellisuutta ja tarkkuutta. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan! Sama resepti joustaa nimittäin monenlaisiin muotoihin ja kokoihin, joten saat hyvin vaihtelua tarjontaan. Coctailkokoisina macaronleivokset toimivat erinomaisesti. Kasaa pienen pohjan päälle täyte ja tuore marja: saat näin helpolla houkuttelevan petit fours-leivoksen. Iso vadillinen leivoksia syntyy kädenkäänteessä.

Kauden parhaat maut uudessa muodossa

Mustikka-kookoskakku on näyttävän näköinen röyhelöunelma juhlavampaankin kattaukseen. Mantelia ja pistaasipähkinöitä sisältävä pohja antaa täyteläiselle tuorejuusto-kookostäytteelle upean makuparin. Valio mustikkatäytteen raikkaan marjainen maku tuo kesän kielelle ja kakun viimeistelee marenkiröyhelö kevyellä ruskistuksella.

Ei kesää ilman mansikoita! Mansikkamantelikakku kuuluu ehdottomasti kesän kohokohtiin, kevään juhlia unohtamatta. Tässä kakussa on mansikkaa monessa muodossa: täytteenä, moussena, kuorrutteena ja koristeina. Mansikkaista makua tasapainottaa manteli, joka tekee pohjasta mehevän ja antaa täyteläisyyttä kakulle. Yhdessä nämä luovat upean kesäisen makuelämyksen.

Raparperi-muropaj kuuluu kevään ensimmäisiin puutarhan tuomiin satotuotteisiin, ja samalla leipurin kevään sesongin herkkuihin. Tämä resepti on helppo ja nopea valmistaa ja upean maun luo täytteenä käytetyt Valio rahka-jogurttitäyte ja raparperipalat. Runsaasti voita sisältävä pohja tekee tuotteesta rapean – ja niin vastustamattoman.

Kookos sopii moneen muotoon

Perinteisten voileipäkakkujen sijaan Kana-kookos-inkivääripaistos on hieman erilainen tarjottava juhlapöytiin. Kookos ja inkivääri maustavat hienostuneesti kanakuutiot, ja makuraita Valion makeasta mörkötäytteestä antaa mausteisen terän paistoksen sisään.