Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Kunnon munkki ja sen uudet muodot

Maitojauhe parantaa munkkien rakennetta

Maidon proteiineilla on emulgoiva vaikutus taikinassa. Ne parantavat sisuksen pehmeyttä ja tasahuokoisuutta. Munkkitaikinalle on tärkeää hyvä nostatuksenkesto, jota maitojauhe parantaa. Maitojauheen käyttö myös vähentää paistorasvan imeytymistä tuotteen sisään.

Tarjoa parasta, leivo voilla

Voi antaa munkeille hyvää makua. Se lisää munkkien säilymistä tuoreena ja sisuksen pehmeyttä. Sopiva voin käyttömäärä taikinassa on 250–300 g/l. Jos määrä on tätä pienempi, munkeista tulee pieniä ja sitkeitä. Mikäli voita käytetään enemmän, paistorasvan imeytyminen tuotteeseen kasvaa.

Muiden valmistusaineiden käyttö

Sokeria käytetään munkkitaikinassa noin 300 g/l. Munkit yleensä sokeroidaan paiston jälkeen, jolloin ne saavat lisää makeutta. Munkkitaikinassa käytetään reilusti kananmunaa. Varsinkin kananmunan keltuainen lisää munkkien tilavuutta ja parantaa sisuksen pehmeyttä.

Jos haluat valmistaa täysin laktoosittoman taikinan, käytä tällöin Valio Eila® voita ja Valio Eila® maitojauhetta.

Täytteillä vaihtoehtoja valikoimiin

Munkin täytteillä tarjontaan saa hyvin vaihtelua. Munkin täyttämiseen soveltuvat kaikki Valion sileät, paseeratut täytteet. Suomalaisten suosimia makuja ovat Valio mansikkamarmeladi tai Valio metsämansikkatäyte sekä Valio sekamarjatäyte. Näiden lisäksi munkkien täytteissä pirteitä vaihtoehtoja tarjoavat Valio karpalotäyte, Valio omenatäyte sekä Valio vadelmamarmeladi. Nämä ja muut täytteet ja marmeladit löydät helposti tuotehausta. Mikäli haluat viedä munkin vielä astetta juhlavammaksi, Valio vispikermalla ja Valio kuningatartäytteellä syntyy herkullinen kermamunkki.

Cronutti tuo vaihtoehdon New Yorkista

Cronut, tai suomalaisten suuhun paremmin taipuva cronutti, on croissantin ja donitsin yhdistelmä. Taikina on croissantilta, muoto ja uppopaistokypsennys puolestaan donitsilta eli suomalaisittain munkilta. Cronutin lanseerasi leipuri Dominique Ansel New Yorkissa toukokuun 18. päivänä 2013, ja siitä tuli heti valtaisa menestystarina.

Cronut on pehmeä, lehtevä ja herkullinen, hieman wienermunkin tapainen. Tuotteen kehitystyöhön Anselilta kului kaksi kuukautta, ennen kuin oikea muoto ja maku löytyi. Tavoitteena oli yhdistää ranskalaista ja amerikkalaista ruokakulttuuria. Ansel on suojannut keksimänsä Cronut–tuotenimen. Valmista tänä vuonna vapuksi munkin sijaan tai vaihtoedoksi cronutteja New Yorkin hengessä.