Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Lähi-idän keittiö tulee taas

Väreillä, tuoksuilla ja mauilla hurmaava Lähi-idän ruokakulttuuri on täynnä herkullisia ruokia, jotka maistuvat myös suomalaisille. Viime aikoina onkin ollut nähtävissä, että Lähi-idän keittiö on nostamassa jälleen suosiotaan.

Lähi-idän alue kattaa Välimeren itärannikon, Persianlahden sekä Arabian niemimaan naapurimaineen. Usein alueeseen lasketaan mukaan myös Egypti sekä muita Pohjois-Afrikan valtioita. Se sijaitsee Euroopan, Afrikan ja Aasian solmukohdassa, joka on ollut tärkeä kaupankäynnin keskus. Tästä johtuen ruoka, mausteet kuin reseptitkin ovat historian havinassa vaihtaneet täällä omistajaa. Lähi-itä on maantieteellisesti laaja ja alueen sisällä onkin useita erillisiä ruokakulttuureita. Näistä monille tutuimpia ovat turkkilainen ja libanonilainen keittiö.

Olen viime aikoina huomannut kuinka Lähi-idän ruoat ovat hieman hiljaisemman kauden jälkeen alkaneet jälleen kasvattaa suosiotaan – eikä vähiten fleksauksen ja kasvisruoan yleistymisen takia. Nyt onkin entistä helpompaa tarjota asiakkaille makumatka Lähi-itään!

Makujen perusteet

Lähi-idän makumaailma syntyy oliiveista, oliiviöljystä, tuoreista ja värikkäistä kasviksista, sitruunasta, kikherneistä sekä paksuista jogurttikastikkeista – sekä tietysti tuoreista yrteistä. Kasvisruoistaan tutun keittiön antimia on helppo tarjota vaikkapa lounaaksi kun valmistat Mifu-couscousia, täyteläistä rullakebabia tai omaa suosikkiani, mehevää moussakaa.

Olennainen osa Lähi-idän makumaailmaa on maustamaton jogurtti. Itse käytän kastikkeissa Valio turkkilaista jogurttia. Se kestää lyhyen kuumennuksen liedellä, joten esimerkiksi kastikkeet saavat siitä aivan mahtavan loppusilauksen.

Iloa ruokakokeiluihin!