Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Pääsiäislammas muuntuu moneksi

Yhä useammassa ruokapöydässä tarjoillaan pääsiäisenä lammasta. Muina vuodenaikoina sen kulutus on kuitenkin vähäistä ja siksi mielestäni on todella harmi, että pääsiäinen on vain kerran vuodessa

Lampaanviulu on varmasti yleisin pääsiäisenä valmistettava lampaanosa, sillä siitä saa hyvän ja helposti valmistuvan ruoan. Lampaasta voi kuitenkin valmistaa myös nopeammin kypsyviä aterioita.

Lampaan filee, kare ja parikyljykset ovat näitä yleisimpiä maukkaita ja nopeasti valmistuvia ruhonosia. Tämä siksi, että ne voi ja tuleekin valmistaa puolikypsäksi eli mediumiksi.

Mausteiksi lampaalle sopii tietenkin ne perinteiset suola, pippuri, valkosipuli, rosmariini ja timjami. Erilaisia makuvivahteita lampaan lihaan saat lisäämällä siihen esim. kanelia tai suklaata.

Lampaan kaveriksi

Lihan oikaoppisen kypsennyksen lisäksi on tärkeää minkä kanssa lammasta tarjotaan. Erilaiset kastikkeet , kuten punaviini-, kerma-, kahvi- ja yrttikastikkeet sopivat hyvin lampaan kanssa. Myös esim. kermaperunat ovat oikein hyvä lisäke lampaalle, sillä lampaan liha itsessään on suhteellisen vähärasvaista.

Oma suosikkini pääsiäisenä on ehkä hieman unohdettu Vorschmack, josta voit valmistaa myös nopean mukaelman. Eli lampaan jauhelihasta sipulilla, valkosipulilla ja anjoviksella maustettu, pitkään useita tunteja haudutettu liharuoka. Uuniperuna, smetana, suolakurkku ja tietenkin snapsi kuuluvat eittämättä tämän C. E. G. Mannerheiminkin lempiruuan kaveriksi. Koska aika on joskus kortilla, olemme kehittäneet tästä myös nopeamman ohjeen. 

Maistuvaa pääsiäistä!