Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Parsa tuo kevään keittiöön

Maukas parsa aloittaa vuoden ensimmäisen tietylle raaka-aineelle suunnatun vilkkaan sesongin. Vaikka parsaa on saatavilla aiemminkin keväällä, on kotimaisen parsan kausi, loppukeväästä juhannukseen, se aika jolloin kasviherkku on parhaimmillaan.

Parsa on todella suosittua kevätruokaa, mutta se ei ole helposti viljeltävä. Satoa saadaan Keski-Euroopassa vasta kolmantena vuonna istutuksen jälkeen. Suomessa täytyy odottaa neljä, jopa viisi vuotta. Parsaa on saatavilla valkoisena, vihreänä tai myös kärjiltään violettina. Vihreän värin parsa saa kasvaessaan valossa, valkoisia palkoja tulee mullan alle peitetyistä kasveista. Violettia väriä parsa saa kun nupun annetaan nousta vähän esiin maasta.

Kevään suurimmat herkut

Parsa sopii monenlaisiin ruokiin. Voit käyttää sitä mm. salaateissa, piirakoissa tai tarjota herkullista parsarisottoa juustobroilerin kera . Mielestäni kevään ”jaloimpiin” herkkuihin kuuluva korvasieni sopii myös erinomaisesti parsan kanssa.

Toisaalta, yksinkertainen on kaunista. Vaikka parsa taipuu moneen, taitaa sittenkin paras lisuke, ainakin omasta mielestäni, olla sulatettu Valio voi!