Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Perinteinen joulu pitää pintansa

Vaikka perinteiseen jouluun liitetään monia mielikuvia, on itselleni joulun tärkein elementti ollut aina ruoka. Eikä mikä tahansa ruoka vaan ihan tietyt maut.

Joulun lähestyessä tuntuu siltä, että kiire täyttää päivät aamusta iltaan. Monille se tuntuu jopa olevan osa joulua, pakollinen paha joka kuuluu sesonkiin. Niin tai näin, ruoka ja siihen liittyvät traditiot ovat varmasti yleisimpiä jouluhengen luojia.

Omat jouluruokaperinteeni eivät poikkea radikaalisti suomalaisesta perinnejoulusta, mutta kyllä niissäkin on asioita, jotka voivat olla toisille vieraita. Yksi tällainen on karjalanpaisti,  jossa mielestäni kiteytyy hyvin koko suomalainen ruokaperinne: yksinkertaista ruokaa vailla turhia kikkailuja, erittäin hyvän makuisena.

Perinteinen jouluaamu alkaa tietysti riisipuurolla, jota voi tarjota myös jälkiruokana. Tämä riisipuuro on valmistettu vispikermaan, joka tuo vielä aivan erityisen täyteläisyyden annokseen. Kyllä maistuu! Alkuruokana tarjoan kaloja: jouluiset piparjuurisilakat ja kirjolohifileet sopivat hyvin suomalaiseen makuun. Rosollin pidän pöydässä niin alku- kuin pääruokien aikana.

Pääruokana lihat ja laatikot

Vaikka kinkku on mielestäni joulupöydän kunkku, pidän myös kalkkunasta. Jotkut tarjoavat jouluaterialla nykyään myös lammasta tai jopa ankkaa, mutta omassa pöydässäni voiton vievät perinteisemmät ruoat. Lihojen lisukkeeksi kuuluvat ehdottomasti perinteiset laatikot: joulu ei olisi joulu ilman imellettyä perunalaatikkoa, lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa. Joulupöydässä pitää mielestäni tarjota myös hiukan erikoisempaa joululeipää ja aitoa voita.

Eikä tietysti sovi unohtaa jälkiruokia!  Suklaa ja piparit ovat erinomainen jälkiruoka joulun aikaan, vaikka perinteiset luumutähdet pitävät aina myös pintansa.

Hyvää joulua kaikille!