Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Perinteiselle joulupöydälle löytyy kysyntää

Vaikka asiakkaat kaipaavat pikkujouluaikaan vaihtelua, pitää myös perinteinen joulupöytä pintansa. Laatikot, kinkut ja muut tutut herkut tuovat monelle joulutunnelman.

Perinteinen joulupöytä on muodostunut pitkälti nykyiselleen vasta 1900-luvulla. Monien herkkujen historia ulottuu kuitenkin jo aiemmille vuosisadoille. Vaikka joulupöydän perinneruoat vaihtelevat maakunnittain, kauppansa varmasti tekevät ruoat ovat samoja.

Joulupöydän ehdoton kunkku on kinkku. Mehevän lihan kanssa voit tarjota Valion imellettyä perunalaatikkoa, lanttulaatikkoa ja porkkanalaatikkoa. Kaikki laatikot ovat laktoosittomia ja kypsiä tuotteita. Ne ovat tarjoiluvalmiit sulatuksen jälkeen omissa alumiinivuoissaan. Perinteisten jouluruokien kylkiäisenä voi tarjota vaikkapa maltaista joululeipää.

Omaan perinteiseen joulupöytääni kuuluvat erottamattomana osana kalat. Jouluiset silakkarullat, näyttävä kylmäsavulohi ja glögikristalli sekä glögi-lohihyytelö valmistuvat verrattain helposti ja niistä saa myös todella näyttävän kattauksen. Itse tarjoan kaloja alkuruokana, mutta monet syövät niitä pääruokien kanssa.

Myös herkut kuuluvat perinteisiin jouluruokiin

Joulu on perinteisesti ollut se ajankohta, jolloin herkuttelu on enemmän kuin sallittua. Valio tähtitorttuaihio nopeuttaa joulutorttujen tekemistä: riittää kun lisäät täytteen ja paistat. Perinteisten luumuhillotäytteisten torttujen sijaan voit kokeilla myös karpalo-mantelitähtiä. Tortut sopivat hyvin niin pikkujouluihin kuin varsinaiseen joulupöytäänkin. Tuhdimman aterian voi kruunata makeilla piparijäädykkeillä, jotka eivät jätä nimestään huolimatta jätä ketään kylmäksi.

Jouluaterian kruunaa maukas tumma glögi. Se maistuu terästettynä tai ilman terästystä, niin ruokailun aloittajana kuin sen päättäjänäkin.