Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Perunasta on moneksi

Peruna on suomalaisen ruoan moniottelija: sitä syödään niin keitettynä, paistettuna kuin muhennoksena. Sen suosio on helppo ymmärtää, sen verran helppoa ja maukasta ruokaa perunasta voi valmistaa.

Peruna on olennainen osa suomalaisten ruokavaliota. Se on monipuolista ruokaa, jonka hiili- ja vesijalanjäljet ovat huomattavasti esimerkiksi riisiä ja pastaa pienemmät. Vaikka peruna on helppo ja suhteellisen nopea valmistaa, on se hyvin monipuolinen ja erilaisiin ruokiin soveltuva raaka-aine. Siitä on kehitetty useita erilaisia lajikkeita, jotka kaikki toimivat hiukan eri tavoin. Suomessa eri lajikkeita on käytössä yli 40.

Perunaa on perinteisesti käytetty meillä lisukkeena, mutta se sopii hyvin myös pääraaka-aineeksi. Esimerkiksi uuniperunat erilaisilla täytteillä ovat monipuolinen vaihtoehto niin lounas- kuin vaikkapa pikaruokailuun. Koskenlaskija uuniperunat sopivat nopeaksi kasvislounaaksi ja kesäisempiä makuja saat uuniperunoille sopivasta katkaraputäytteestä.

Pinaattinen AURA-broilerikiusausNopea, helppo ja maukas

Peruna on erittäin monipuolinen raaka-aine. Perinteinen perunasose sopii lisukkeeksi sellaisenaan tai voit tuoda sillä mehevyyttä moniin ruokiin. Esimerkiksi herkulliset kalastajan lindströminpihvit saavat mukavasti lisää rakennetta perunasoseaineksesta.

Perunasta voi taikoa myös jotain aivan uutta, kuten uudentyyppinen lisuke, guacamoleperunat osoittavat. Peruna on tietysti myös takuuvarma lounaiden raaka-aine. Pinaattinen AURA-broilerikiusaus valmistuu vaivatta perunasuikaleilla. Muista myös muut töitä helpottavat valmistuotteemme, kuten perunakuutiot.

Tiesitkö, että…

…peruna ei todellisuudessa tarkoita pelkkää syötävää mukulaa, vaan koko koisokasvia?

…peruna-sanan alkuperä on mielenkiintoinen: se tulee ruotsin sanasta päron, päärynä, sillä ruotsin kielessä perunaa kutsuttiin aikaisemmin maapäärynäksi.