Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Pikkujouluna maistuu pikkupurtava

Vaikka pikkujoulukauteen on vielä noin kuukausi aikaa, on siihen valmistautuminen hyvä aloittaa jo nyt. Lähes trendiruoaksi viime vuosina nousseet pikkupurtavat ovat tänäkin vuonna erinomainen tapa tuoda joulun makuja pöytään jo joulun alla.

Olen aina pitänyt siitä, että jo pikkujouluaikaan asiakkaiden aterioihin aletaan tuomaan ripaus joulun makuja ja tunnelmia. Näin herätellään aisteja ja luodaan mukavaa joulun lähenemisen tunnelmaa, joka jatkuu marraskuulta aina jouluaattoon asti. Kun asiakkaat ovat juhlatuulella, on ravintoloillakin oivallinen paikka ottaa leikkisämpi ote ruokalistaan ja esillepanoon.

Pikkupurtava sopii erinomaisesti juuri pikkujoulujen kaltaisiin tilaisuuksiin. Niitä on helppo syödä pitkin iltaa, minkä lisäksi asiakkaat voivat tilata useita eri annoksia ja jakaa niitä keskenään. Pienet syötävät ovatkin todellista sosiaalista ruokaa. Hyvä esimerkki tällaisesta ovat kylmäsavulohibriossit, joissa briossitaikina saa vivahteikkuutta lohesta. Toinen maukas idea joulun perinteisten makujen ja pikkusuolaisten yhdistämiseen on glögiglaseeratut possurieskaset. Tässä reseptissä maukas glögi tuo lihaan ihan uudenlaista syvyyttä ja antaa hauskan jouluisen lisän muuten tutuhkoon sormiruokaan.

Älä unohda jälkiruokia

Joulun mauista tulee monille mieleen perinteiset joulun alku- ja pääruoat. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, etenkin pikkujouluaikaan, juhlaväen halun herkullisille jälkiruoille. Makeisiin jälkiruokiin on helppo tuoda joulun vivahdetta muutamalla pienellä twistillä: voit esimerkiksi valmistaa kahvin kanssa maistuvan englantilaisen hedelmäkakun tankona leivinpaperin sisällä. Näin voit tarjoilla juuri haluamasi kokoisia tyylikkäitä annoksia, oli kyseessä sitten kokouskattaus tai pikkujouluseurueen illanvietto. Toinen jouluisen makuinen jälkiruoka, joka sopii hyvin pieniin annoksiin on herkullinen piparisinihomejuustoruutu.

Kannattaa myös muistaa erilaiset täytteet ja massat. Niillä on helppo tuoda kustannustehokkaasti jouluista makua erilaisiin tarjottaviin. Esimerkiksi tämän reseptin herkullinen kokonaisuus syntyy kun vaahdotat monenlaisia makuja ja tarjoat ne näyttävinä kokonaisuuksina asiakkaille.

Hauskaa pikkujoulukautta!