Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Porkkanaleivoksen monet mahdollisuudet

Porkkanaleivos on yksi kahviloiden ja leipomoiden klassikkotuotteista. Siitä on olemassa monia hienoja variaatioita, joiden makumaailma ihastuttaa niin nuoria kuin vanhempia asiakkaita. Terveellisyys on myös yksi myyntivaltti, jolla on helppo ohjata asiakasta. Terveellinen, maukas porkkanasose ja herkullinen Valio Koskenlaskija® sulatejuusto tekevät leivoksesta vastustamattoman.

Miksi tyytyä tavalliseen?

Usein porkkanaleivos valmistetaan yhdestä levystä ja leikataan paloiksi. Haastankin kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja samaa reseptiä ja perusmassaa hyödyntäen. Cupcake, eli kuppikakku, on hieman hitaampi valmistaa, mutta tekee tuotteesta yksilöllisemmän, koska se on selkeästi valmistettu yhtä herkuttelijaa varten. Kuppikakku voidaan kuorruttaa samalla kuorrutteella ja koristella hyödyntäen erilaisia strösseleitä tai tuoreita marjoja, mikäli niitä on saatavilla.

Idean voi viedä vielä kuppikakkuakin pidemmälle ja rakentaa pohjasta porkkanahampurilaisen. Tällöin pohja halkaistaan, täytetään porkkanaleivoksen kuorrutteella ja laitetaan kansi päälle. Lisukkeena voi tarjota vaikkapa porkkanasipsejä ja näin perinteinen tuote uudessa asussaan on valmis ilahduttamaan asiakasta.

Vaihtelua vuodenajoista

Leipurin on hyvä huomioida vuodenaikojen vaihtelut sekä sesonkien merkitys valikoimaan ja tuotteisiin. Porkkanaleivos on perustellusti tuote, joka sopii valmistettavaksi vuoden ympäri. Sen voi päivittää helposti kevääseen lisäämällä koristeluun raikkaampia värejä, kuten sitruunamelissaa tai mintun lehtiä.

Porkkanaleivos on loistava valinta myös syksyn halloween-tuotteeksi. Pohjassa pilkistävä oranssi väri ja leivoksen mausteisuus antavat hyvän perustan halloweenleivoksen tai -kakun rakentamiseen.

Mausteilla erilaisia makuja

Porkkanaleivoksen makumaailma perustuu yhden raaka-aineen ympärille. Lisäksi on erilaisia mausteita, jotka antavat lämpöä ja syvyyttä leivoksen makuun. Perinteinen mauste porkkanaleivoksessa on kaneli. Se kuuluu tuotteen raaka-ainelistaan kuin rusinat pullaan. Lisää vivahteita ja eksotiikkaa voi luoda esimerkiksi kardemummalla, muskotilla tai appelsiininkuorella. Taikinaan lisätyt pähkinät antavat toivottua tekstuuria ja miellyttävää suutuntumaa.

Sulatejuustosta valmistettua perinteistä kuorrutetta voi piristää lisäämällä siihen sitruunan kuorta ja -mehua. Jos kuorrutteesta halutaan hieman kevyempi on paikallaan pieni lisäys Valio Viola® tuorejuustoa tai Valio Viola® kevyt tuorejuustoa. Mausta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä tippaakaan!

Sitten vain rohkeasti kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja. Jokaiselle löytyy varmasti oma suosikkinsa ja pienillä muutoksilla asiakkaan mielenkiinnon saa pidettyä korkealla.