Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Pottuillaan!

Peruna, tuttavallisesti pottu, on suomalaisten rakastama raaka-aine, joka on ollut pitkään olennainen osa ruoanlaittoamme. Tänä vuonna viikko 7 on perunaviikko ja silloin on erinomainen paikka tarjota jotain uutta perunasta.

Peruna on meillä niin tavallinen raaka-aine, ettei sitä tai sen mahdollisuuksia tule monesti edes mietittyä. Kyseessä on myös varsin vanha ruoka, sillä eurooppalaiset ovat syöneet perunaa noin viiden sadan vuoden ajan. Etelä-Amerikassa sitä on tosin käytetty ruokakasvina paljon kauemmin. Sen pitkäkestoinen suosio ei ole ihme, sillä peruna taipuu todella moneen muotoon lautasella. Usein tuntuu kuin siitä pystyisi keksimään rajattomasti vaihtoehtoja vaikka viikon jokaiselle päivälle!

Perunan vahva asema kotimaisessa ruokavaliossa näkyy hyvin kotimaisessa perunankulutuksessa, joka on lähes 60 kg henkeä kohti. Suomesta löytyy yli 40 eri perunalajiketta, jotka sopivat eri tyyppisiin ruokiin – ja nyt perunaviikolla jokaisella meistä on oiva tilaisuus pistää potut pataan ja kokeilla jotain uutta.

Uusia ideoita perunaruokiin

Valion tuotevalikoimasta löytyy perunoita joka lähtöön. Helppokäyttöisillä tuotteilla erilaisten perunaruokien kokeilu on vaivatonta ja nopeaa. Yksi mielenkiintoisista tuotteista on Valio perunasoseaines. Se on 100 % perunaa, josta on todella helppo valmistaa hyvää muusia. Tuote sopii hyvin myös muun ruoanlaiton raaka-aineeksi. Sitä voi hyödyntää muun muassa maukkaassa peruna-hernesosekeitossa tai herkullisessa liha-perunasoselaatikossa.

Pakasteperunasuikaleet sopivat erinomaisesti esimerkiksi kiusausten valmistamiseen ja niiden avulla on helppo säästää monta työvaihetta ruoanlaitossa.

Perinteisempien ruokien lisäksi peruna on omiaan myös hauskoissa moderneissa ruoissa, kuten kalahampurilaisessa, guacamoleperunoissa tai vaikkapa helpossa papukiusausta. Sinappiset jogurttiperunat, perunasalaatti ja pikkupyörykät sekä peruna-hernecurry  ovat sellaisenaan maukkaita ruokia, jotka käyvät niin alkupalaksi kuin pääruoaksi.

Jos kaipaat ruokalistallesi vähän uusia tuulahduksia, on perunaviikko erinomainen syy kokeilla potturuokia. Nyt saa pottuilla!