Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Rahkaisia herkkuja ja lupa nautiskella!

Perinteen mukaan pääsiäinen päättää paaston. Ei siis ihme, että pääsiäinen on joulun rinnalla yksi suurimmista ruokajuhlista – ortodoksisessa maailmassa suurin. Moni odottaa kevättä ja sen mukanaan tuomia pääsiäisherkkuja innolla. On siis aika tarjota makeannälkäisille hyvä valikoima pääsiäisen leivonnaisia.

Pashan makua uusilla tavoilla

Pasha on pääsiäisen ajan perinteinen herkku, jonka juontaa juurensa ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen. Nimi tuleekin venäjänkielen pääsiäistä tarkoittavasta sanasta. Samaan taustaan viittaa myös pashan päällä usein näkyvä XB-symboli, joka tarkoittaa kristuksen ylösnousemusta. Pasha itsessään valmistetaan rahkasta ja kermasta. Samat raaka-aineet, etenkin rahka, kuuluvat vahvasti suomalaisen pääsiäisen makumaailmaan. Pashan makua voikin jäljitellä erilaisissa rahkaleivonnaisissa: esimerkiksi pashaleivos on saanut innoituksen pääsiäispashasta. Kahvileipien puolella perinteinen rahkapiirakka tai rahkapullat tekevät kauppansa pääsiäispöytiin.

Hyvä täyte luo leivonnaisen luonteen

Pirteä rahkakakkuAikaisemmin rahka on ollut perinteisesti itäsuomalainen raaka-aine. Pääsiäisen aikaan se löysi tiensä osaksi tarjoiluja koko Suomen alueella. Tänä päivänä eletään kuitenkin jopa jonkinlaista rahkabuumia, joten siksi rahkatuotteiden variaatioita voi tehdä sesonkina tarjolle reilusti. Hyydytetyt rahkakakut, kuten esimerkiksi pirteä rahkakakku, ovat helppoja myydä kokonaisina juhlatarjoiluihin. Rahkawienerit, rahkapitkot tai rahkakranssi edustavat puolestaan rahkapiirakan erilaisia variaatioita. Perustuotteena rahkatäytteissä toimii Valio maitorahka laktoositon. Hiukan erilaista makuvaihtelua saa käyttämällä valmista paistonkestävää Valio rahka-jogurttitäytettä.

Koristelemalla lisämyyntiä

Perinteisenkin kakun tai leivoksen saa tehtyä mukavasti sesonkiin sopivaksi muotoilemalla leivonnaisen päälle pääsiäisteeman erilaisia koristeita. Pääsiäistiput, pajunkissat ja pääsiäismunat ovat hyviä elementtejä tunnelman luomiseen. Miksei koko täytekakku voisi olla suklaamuna: kurkista hieno pääsiäismunakakku.

Älä unohda leipää!

Pääsiäisenä aterialla nautitaan ihanan makeaa pääsiäislimppua. Periaatteessa kyseessä on sama leipä kuin jouluna. Joululimpun resepti käykin vallan mainiosti myös pääsiäissesonkiin.

Pääsiäinen tuo siis tullessaan perinteisesti luvan nauttia ja herkutella. Anna mielikuvituksen lentää ja tarjoa suomalaisiin kahvipöytiin ja aterioiden kruunuksi runsaita, aitoja pääsiäisen makuja!