Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Rohkeat ideat kääntyvät lisämyynniksi

Olen aina pitänyt rohkeista kokeiluista tarjoiluissa ja keittiössä. Onnistuneet omaperäiset valinnat auttavat erottumaan kilpailijoista ja tuovat mukavasti lisämyyntiä. Mainio esimerkki tällaisesta on Turun Kupittaan Unican piirakkabaari.

Ai mikä piirakkabaari, ihmettelet? Idean äiti on turkulainen Johanna Selesmaa, joka keksi tarjota asiakkailleen pieniä cocktailpiirakoita erilaisten tahnojen kanssa. Johanna onnistui tuotteistamaan piirakkabaarin niin, että asiakkaiden oli helppo ihastua konseptiin.

Idea siinä oli enemmänkin esillepanossa. Eriväriset, hyvänmakuiset tahnat kuten porkkana-rakuunalevite, punajuurilevite, kana-pekonitahna ja savulohitahna tarjosivat asiakkaille omavalinteisia makuvaihtoehtoja, joita oli helppo käyttää pienien piirakoiden kanssa, Selesmaa kertoo.

Ajatuksena oli tuoda vaihtoehtoja kokoustarjoiluihin, ettei aina olisi sitä samaa juustosämpylää. Sellaista kivaa vaihtelua arkeen. Asiakkaat ovatkin tästä kovasti tykänneet.

Johannan piirakkabaari on hyvä esimerkki siitä, miten suhteellisen pienellä vaivalla voi luoda täysin uusia konsepteja asiakkaiden iloksi. Uusia ideoita etsiessä on tärkeää pitää silmät auki – myös piirakkabaarin äiti kertoo hakevansa ideoita messuilta ja lehdistä.

- Tässä on hyvää myös se, että piirakat voi paistaa jo edellisenä päivänä. Tahnat voi tehdä etukäteen, mikä on hyvä varsinkin jos tarjoilut on oltava valmiina heti aamulla.

Esillepano on olennaista

Kuten niin monissa tarjoiluissa, myös piirakkabaarissa iso menestyksen tekijä oli esillepano. Tahnat tarjoiltiin hillopurkeissa, jotka oli nimetty ja piirakat puolestaan erillisiltä vadeilta, kasvisten rinnalla.

Tämä oli helppo ja mukava tarjota, ja vielä oikein kivan näköinen. Kauhean moni asiakas on kertonut laittavansa näitä omiin juhliin ynnä muualle.

Asiakkaiden oli aluksi vähän vaikea hahmottaa minkä näköinen tämä piirakkabaari on. Otin sitten valokuvia ja lähetin asiakkaille. Kuvien kautta he ymmärsivät mistä on kyse, Johanna kertoo.

Jos haluat kokeilla omaa versiotasi piirakkabaarissa, pienten piirakoiden lisäksi myös Valion perinteiset karjalanpiirakat sopivat hommaan mainiosti. Perinteiseen piirakkaan sopii tahnojen lisäksi  myös suomalaisten ikisuosikki munavoi.

Me keksimme itse koko ajan uusia juttuja, joten siitä vaan kokeilemaan tätä ja kaikenmaailman tahnoja. Kaikki käy, Johanna huikkaa.

Ei siis muuta kuin kokeilemaan!