Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Runebergin uudet muodot

Runebergin päivä on useille leipureille ja leipomoille merkittävä sesonki niin taloudellisesti kuin työmääräisesti. Helmikuun suureen myyntipiikkiin varautuminen alkaa jo hyvissä ajoin, usein jo joulukuun puolella. Runebergin torttu sinänsä on hyvin simppeli ja sisältää vain muutamat keskeiset komponentit. Klassinen koristelu sekä makumaailma eivät paljoa vaihtele eri leipomoiden välillä.

Pienillä valinnoilla syntyy huomattavia eroja

Se mikä toiselle on ehdottoman oikea ratkaisu voi toiselle olla aivan päinvastainen. Aidot raaka-aineet, kuten Valio voi ja korkealaatuinen vadelmahillo ovat kuitenkin avainasemassa laadukkaaseen lopputulokseen. Kakkumassan maustamiseen on käytetty perinteisesti kardemummaa, manteleita ja appelsiininkuorihilloa. Näiden määrää ja mittasuhteita vaihtelemalla pystyy vaikuttamaan lopputuotteen maukkauteen ja muokkaamaan sitä haluttuun suuntaan.

Vaikka kyseessä onkin vanha traditionaalinen tuote, uskaltaisin kuitenkin päivittää makumaailmaa tälle ajalle sopivaksi ja muokata ulkoasua pientä säätöä tekemällä. Pelkästään jo pieni muutos tuotteessa herättää asiakkaassa tunteita, jotka voivat synnyttää lisämyyntiä ja lisäarvoa. Esimerkiksi makuun kannattaa panostaa: parempi maku ja terävöitetympi makumaailma syntyvät käyttämällä laadukkaampia raaka-aineita. Hyvän maun perässä asiakkaat palaavat yhä uudelleen tiettyyn leipomoon tai valitsevat tuotteen, joka on tehnyt aiemminkin vaikutuksen. Makuelämykset muistetaan!

Uusi muoto voi virkistää tuttua makua

Myös Runebergin tortun ulkoasua voidaan muokata. Joskus on tarvetta valmistaa esimerkiksi pienempiä tuotteita cocktail-tilaisuuteen tai muuhun vastaavanlaiseen tarjoiluun. Tällöin tuote kannattaa muokata helpommin valmistettavaan muotoon. Uusin Voilà! -lehti antaa muutaman käytännöllisen ja helpon vinkin siihen, miten voit tehdä leivoksia leikkaamalla runebergin tortun levypohjasta erilaisia muotoja.

Idean hyödyntäminen tulee kyseeseen myös silloin, jos leipomosta tai keittiöstä ei löydy runebergin renkaita ja tuotteita halutaan kuitenkin tarjota asiakkaille. Hieno makumaailma ja asiakkaan tarpeiden täyttäminen on kuitenkin kaikkein tärkeintä. Ja asiakas on varmasti yllättynyt, kun perinteinen klassikko näyttäytyykin uudessa asussaan ja vanhat muistot heräävät eloon uudessa muodossa. Ideoita saat lisää Valio Ammattilaiset -palvelusta. Runebergin kakku tai Runebergin leivokset ovat valmiiksi testattuja ja hyväksi havaittuja päivityksiä perinteiseen leivokseen. Niiden pohjalta voi tietenkin innostua luomaan täysin oman version tarjolle.