Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Sienikausi alkaa

Syksyn lähestyessä päästään taas nauttimaan monista herkuista, joita kauden ulkopuolella on vaikeampi saada käsiin. Tatit, haperot, rouskut ja vahverot… jo nimet tuovat veden kielelle!

Vaikka jo muinaiset roomalaiset söivät sieniä mielellään, on sienien käyttö vaihdellut paljon koko Euroopassa paikalliskulttuureista riippuen. Meillä Suomessakin sienien käyttö on vaihdellut runsaasti alueesta riippuen. Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana sienet ovat kuitenkin vakiinnuttaneet paikkansa jokasyksyisenä ruokaherkkuna ympäri maan, eikä ihme: niin herkullisia ruokia sienistä saa. Itse teen joka syksy herkullisia sieni-jauhelihapiirasta. Siitä on helppo varioida eri kokoisia annoksia kätevästi tarpeen mukaan.

Hyvän maun lisäksi sienien parhaita puolia on niiden monikäyttöisyys: voit valmistaa sienistä niin keittoja, piirakoita, täytteitä, kastikkeita kuin leivonnaisiakin. Sienilajikkeita on tarjolla tähän aikaan vuodesta varsin paljon ja aterioiden makumaailmaa onkin helppo kasvattaa erilaisilla sienillä.

Hyvin lounasruoaksi sopivia sieniruokia ovat mm. Violan sieni-juustokeitto. Se on nopea valmistaa, mutta erittäin maukas. Raikkaampi vaihtoehto lounastelijoille on metsästäjänsalaatti, josta saa kastikkeilla tuhdimman.

Sienet ovat juuri nyt parhaimmillaan tuoreena, mutta säilömällä tai pakastamalla voit hyödyntää sieniä ympäri vuoden. Niitä voi hyödyntää esim. suolaisissa pikkupurtavissa, kuten herkkuvohveleissa tai Ritarin pekonimuffineissa.

Hyvää alkavaa syksyä,