Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Suolaiset piiraat vastaavat kysyntään

Suolaisten tuotteiden kysyntä lisääntyy koko ajan. Ruokaisia piiraita ja erilaisia välipalaleipiä toivotaan valikoimiin perinteisempien karjalanpiirakoiden ja pasteijoiden rinnalle. Piirakat muuttavat muotoaan ja makujaan trendien mukaan. Liha on ollut täytteissä perinteisesti suosittu vaihtoehto, mutta myös kasvistuotteiden kysyntä on kasvussa. Tutut suomalaiset maut pitävät kuitenkin aina pintansa valikoimassa.

Maukas pohja on osa hyvää piirasta

Pelkät maistuvat täytteet eivät riitä tekemään maukasta piirasta; myös pohjan on oltava hyvän makuinen ja koostumukseltaan oikeanlainen. Piimä- tai rahkavoitaikina on toimiva valinta suolaiselle piiraalle. Vaihtoehtoisesti piiraan voi leipoa myös valmiiseen Valio GN suolaiseen piirakkapohjaan. Uusimmasta Valio Voilà! –lehdestä löytyy monia maukkaita piiraita, joiden pohjia ja täytteitä voi yhdistää ja varioida oman maun mukaan. Valmista valikoimaan esimerkiksi lohijuustopiirasta rukiisella rahkavoitaikinapohjalla tai sieni-vihannes-juustopiirasta piimävoitaikinapohjalla.

Myyntiä paloina tai pienempinä piiraina

Piirakkapala toimii mainiosti kevyenä lounaana tai reilumpana välipalana lisäkesalaattiin yhdistettynä. Annos on helppo asettaa tarjolle – ja helppo ostaa. Isommat, kokonaiset piirakat on puolestaan kätevä myydä koteihin ja tilaisuuksiin.

Täytteisiin löytyy Valion pakastevalikoimasta runsaasti vaihtoehtoja: esimerkiksi paahdetut broilerkuutiot ovat valmiiksi kypsä, helppo ja turvallinen vaihtoehto täytteeseen. Piiraiden täytteissä on vain mielikuvitus rajana: poimi tilaukseen riistarouhetta, viipaloitua kylmäsavu kirjolohifileetä, sipulikuutioita, pinaattia ja muita omia suosikkivihanneksia. Valion pakastevalikoimalla saat luotua varmasti maistuvia vaihtoehtoja tarjolle. Muna-kermaseos sitoo valitun täytteen yhteen ja antaa piiraalle mehevyyttä. Tähän tarkoitukseen Valio ruokakerma on oiva valinta.

Juusto kruunaa piiraan

Maukkaaseen piirakkaan kuuluu ilman muuta hyvä, voimakas juustoraaste. Kun halutaan rehellistä, vahvaa juuston makua, voi valita esimerkiksi Valio emmental punaleiman, joka myös sulaa hyvin täytteeseen. Jos taas juuston halutaan näkyvän ja tuntuvan piiraassa, Valio Koskenlaskija® murennettu jää selkeästi esille piiraan rakenteeseen. Erilaisilla juustoilla piiras saa erilaisen luonteen. Valio Eila® salaattijuustokuutiot tuovat helposti piiraaseen välimerellistä tunnelmaa. Lisää joukkoon oliiveja ja kreikkalainen makumaailma on valmis.

Näytä piiraan maku

Oli kyse täytekakusta, pullasta tai muusta leipomotuotteesta, ulkonäön tulisi kertoa miltä tuote maistuu. Täytettä onkin hyvä jättää sen verran pintaan, että ruokailijalle käy ilmi, mitä piiras tai kakku on syönyt sisäänsä. Näin helpotetaan valintaa ja varmistetaan, ettei vastaan tule yllättäviä makuelämyksiä.