Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Tänä vuonna lounaassa maistuvat puhtaat maut

Lounas on monelle ravintolalle yksi liiketoiminnan peruskiviä, mutta harva onnistuu kehittämään sitä samassa tahdissa iltatoiminnan kanssa. Moderni ravintola osaakin sovittaa alan uusimmat trendit myös lounaaseen sopivaksi.

Lounas on monelle ravintolalle kuin käyntikortti, jonka perusteella asiakkaat päättävät tulevatko ravintolaan myös illalla. Onnistunut lounas syntyy hyvästä ja mieleenpainuvasta, mutta silti helposta ja kustannuksiltaan sopivasta ruoasta. Lounaan suunnittelussa erityisen tärkeää onkin suunnitelmallisuus: annosten tarkoitus ja toteutus, raaka-aineiden hinta, työvoimakustannukset, hävikki ja lounaan tuoma kate vaikuttavat kaikki ravintolan menestykseen.

Yhä kireänä jatkuva taloustilanne asettaa kuitenkin omat haasteensa ravintolatoiminnan kehittämiselle. Etenkin uusien suuntausten sekä trendien etsiminen ja hyödyntäminen saattaa jäädä kiireellisempien asioiden jalkoihin. Siksi päätin kerätä yhteen alkavan vuoden kiinnostavimpia trendejä.

Edullisten ruhonosien suosio jatkuu

Edulliset ruhonosat ovat olleet jo jonkin aikaa varsin suosittuja, eikä niiden suosio laske tänäkään vuonna. Possun ja naudan sisä- ja ulkopaistista, paahto- ja kulmapaistista, lavasta, niskasta, etuselästä, potkasta, kuvesta ja kyljestä syntyy helposti monenlaisia herkullisia lounasruokia kuten hehkuva patapaisti, kermainen merimiespihvi tai uunikylkeä ja juureksia. Mikäli haluat jäädä ruokailijoiden mieliin, kokeile omenaista potkaa.

Broilerin, kanan ja kalkkunan paisti- ja rintaleike, paistisuikale, koipireisi ja -pala, reisipala sekä siipi tarjoavat myös hyviä mahdollisuuksia maistuviin lounaisiin. Ruhonosien kavereiksi sopivat erilaiset pyreet, juurekset, suurimot ja perinteiset peruna sekä riisi.

Lounaassa maistuvat vahvat mausteet

Lounasruoissa tulee vuonna 2016 jatkumaan puhtaiden ja selkeiden makujen trendi, mutta samalla niitä maustetaan myös vahvoilla mausteilla. Kun käytät mausteet kastikkeisiin, liemiin ja keittopohjiin, voit maustaa ruokia monipuolisesti ja vaivattomasti. Näiden tiiviit ja pitkäkestoiset maut tuovat ruokiin ainutlaatuisuutta ja jäävät nauttijan mieleen.

Olen useasti ihmetellyt miten turvallisia ratkaisuja monet ravintolat tekevät lounaslistaa suunnitellessaan. Koska lounas on niin näkyvä osa ravintolan toimintaa, on siihen panostaminen erittäin kannattavaa. Voit esimerkiksi hyödyntää illan listan raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä jo lounaassa ja nostaa sesonkeja yhä vahvemmin esiin.

Käytetään siis mielikuvitusta ja tehdään vuoden 2016 lounaista entistä maukkaampia!