Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Vappulounas on kevään hauskin ateria

Vappu on monille kevään kohokohta, eikä ihme: silloin saa irroitella niin ruokapöydässä kuin sen ulkopuolella. Vappu on myös hämmästyttävän monipuolinen juhla, joka on muuttanut muotoaan aikojen saatossa.

Perinteisestä vapusta on viime vuosikymmeninä muodostunut koko kansan karnevaali, mutta alunperin se oli erityisesti työväen juhla. Työn päivänä on kokoonnuttu jo pitkään ystävien ja sukulaisten kanssa yhteen nauttimaan hyvästä ruoasta sekä juomasta, ja myös ravintolat ovat nähneet tässä oivan tilaisuuden kasvattaa myyntiään.

Kevään hauskin juhla on profiloitunut yhä vahvemmin myös ruokajuhlaksi, joten kannattaa pohtia voisiko oma ravintolasi erottua jollain ruokalajilla kilpailijoista. Tähän panostaminen kannattaa, sillä vappu on yksi tärkeimmistä ravintola-alan yksittäisistä myyntipäivistä. Ihmiset viihtyvät tuolloin pöydissä pitkään ja asiakkaat ovat virittäytyneet mukavan keväiseen tunnelmaan.

Kun nälkäisiä (ja janoisia) suita riittää, on makuja ja toiveita monenlaisia. Toimiva vappuateria onkin oikeastaan ihan mikä tahanasa, mitä itse haluat vappuna tarjota. Vapun klassikot ovat tietysti takuuvarma valinta: makeat munkit toimivat aina ja jos et ehdi leipoa niitä itse, voit hyödyntää Valion laktoosittomia delimunkkeja. Sulatusta vaille valmiiden pikkumunkkien kyytipoikana maistuu tietysti perinteinen sima. Muita vapun kysyttyjä ruokia ovat perunasalaatti ja pikkupyörykät sekä koko perheelle maistuvat nakit. Tuunaa ja yhdistele mielesi mukaan!

Kokeile myös jotain uutta

Kukaan ei tietysti estä kokeilemasta jotain aivan uutta. Esimerkiksi kevään parsasato tarjoaa mainioita vaihtoehtoja erilaisiin vappuruokiin: grillattu parsa käy niin alku- kuin pääruoaksi, parsapiirakka taasen maistuu kylmänä tai kuumana. Aterian kruunaa keväinen raparperi-sitruuna cupcake. Muista: mikäli tuoretta parsaa ei ole saatavilla, voit hyödyntää Valion laadukkaita pakasteita.

Vappu näkyy ravintoloissa oikeastaan kaikkialla: noutopöydässä, lautasilla, koko viikonlopun ja siellä ihan iltaan asti jatkuvassa ns. pitkässä lounaassa. Tarjoa siis herkkuja ja nauti, vappu on kohta täällä – ja siitä on enää 52 päivää juhannukseen!