Diabeteksen ruokavaliohoito

Tyypin 2 diabeteksen ruokavaliohoito

Diabeteksen ruokavaliohoidon tavoitteena on edistää diabeetikon terveyttä ja hyvinvointia sekä pitää verensokeritasot mahdollisimman normaalina.

Tasapainoisesti koostettu ja sopivasti energiaa sisältävä ruokavalio edistää diabeetikon painonhallintaa. Lisäksi sen avulla voidaan hoitaa kohonnutta verenpainetta ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä sekä ehkäistä diabetekseen liittyviä lisäsairauksia.

Säännöllinen ateriarytmi helpottaa hoitoa

Säännöllinen ateriarytmi auttaa diabeetikkoa hallitsemaan ruokailun jälkeisiä verensokerin muutoksia sekä sovittamaan yhteen ruokailut ja mahdollisen lääkityksen. Aamupalan, lounaan ja päivällisen lisäksi voi syödä tarpeen mukaan 1-3 välipalaa. Painonhallintakin helpottuu, kun ruokailukerrat jakautuvat tasaisesti pitkin päivää ja ruokamäärät pysyvät kohtuullisina.

Suositeltavat ruokavalinnat

Diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon suositeltava ruoka on käytännössä samaa, jota suositellaan koko väestölle. Suositeltava ruokavalio vaikuttaa edullisesti terveyteen ja sopii hyvin koko perheelle.

Diabeetikon päivittäinen ruokavalio koostuu tutuista ja tavallisista ruoka-aineista. Erityiselintarvikkeiden käyttö ei yleensä ole tarpeen.

  • Kasviksia, hedelmiä ja marjoja runsaasti eli noin puoli kiloa päivässä.
  • Täysipainoisen aterian osaksi perunaa, tummaa pastaa tai täysjyväriisiä
  • Täysjyväviljavalmisteita lähes joka aterialle
  • Ruokajuomaksi rasvatonta tai vähärasvaista (max. 1% rasvaa) maitoa tai piimää, janoon vettä
  • Kasviöljyä sisältävää rasvaa leivälle, leivontaan ja ruoanvalmistukseen ja öljyä salaatinkastikkeeksi
  • Kalaa vähintään kahdesti viikossa eri kalalajeja vaihdellen
  • Lihaa ja lihavalmisteita vähärasvaisena vaihtoehtona
  • Sokeria sisältäviä tuotteita vain harkiten
  • Suolaa korkeintaan 5 grammaa päivässä

Energiansaanti tasapainoon

Normaalipainon ylläpitämiseksi energian saannin ja kulutuksen tulee olla tasapainossa. Energiantarve on yksilöllistä, ja se vaihtelee muun muassa sukupuolen, iän, kehon koon ja -koostumuksen, liikunnan määrän ja työn raskauden mukaan.

Hiilihydraatteja 45–60 E% (osuus kokonaisenergiansaannista)

Hiilihydraattipitoiset elintarvikkeet jaetaan eri aterioille. Niiden määrä ja laatu valitaan siten, että saavutetaan mahdollisimman hyvä verensokeritasapaino pitkän ajan kuluessa. Sokerin osuus tulisi olla alle 10 % kokonaisenergiasta. Sokereihin kuuluvat sakkaroosi, fruktoosi, hunaja, tärkkelysperäiset makeuttajat ja muut sokerivalmisteet, joita käytetään sellaisenaan tai lisätään elintarvikkeisiin valmistuksen yhteydessä. Sokerit lasketaan mukaan aterian hiilihydraattimäärään.

Tutustu Valion vähemmän sokeria sisältävien tuotteiden valikoimaan tästä ›

Diabeetikolle suositellaan runsasta kuidun saantia. Tavoite on noin 40 grammaa päivässä. Suositeltavaan määrään pääsee, kun valitsee leivät ja muut viljavalmisteet täysjyväisinä vaihtoehtoina ja käyttää kasviksia, hedelmiä ja marjoja vähintään puoli kiloa eli kuusi annosta päivittäin.

Rasvaa 25–35 E%

Rasvan saannin pitäminen kohtuullisena parantaa ruuan ravitsemuksellista laatua ja auttaa painonhallinnassa. Runsaasti rasvaa sisältävä ruoka heikentää insuliiniherkkyyttä. Rasvan määrän lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota sen laatuun. Ruokavalion rasvoista 2/3 tulisi olla pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa. Kovan, tyydyttyneen rasvan osuus taas saisi olla enintään 1/3.

Proteiinia 10–20 E%

Kun ruokavalion hiilihydraattien ja rasvan osuudet ovat suositusten mukaiset, proteiinin saanti jää alle 20 prosenttiin kokonaisenergiasta. Jos munuaisten toiminta on normaali, ei proteiinin saantia tarvitse erityisesti rajoittaa diabeetikon ruokavaliossa. Vähärasvaiset maitovalmisteet sisältävät runsaasti proteiinia, mutta vain vähän energiaa.

Sydänmerkki helpottaa valintoja

Elintarvikkeen pakkausmerkinnät antavat tarpeellista tietoa tuotteen valmistusaineista sekä energia- ja ravintoainesisällöstä. Siksi niihin perehtyminen kannattaa. Suositeltavien valintojen tekemistä helpottaa lisäksi lähes 600 elintarvikkeesta löytyvä Sydänmerkki. Sydänmerkki osoittaa, että elintarvike on omassa tuoteryhmässään parempi valinta esim. rasvan laadun ja määrän, kuitupitoisuuden, lisätyn sokerin sekä suolan määrän suhteen.  

Tutustu Valion sydänmerkkituoteisiin tästä ›

Tutustu tutkimuksiin maitotuotteiden merkityksestä diabeetikon ruokavaliossa

Lisää tietoa diabeteksen ruokavaliohoidosta:

Diabeetikon ruokavaliosuositus (2008) ›

Diabeteksen Käypä hoito- suositus ›

Terveyttä ruoasta! – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 ›